Coarde de vioară din mătase de păianjen

0

Cercetătorul japonez Shigeyoshi Osaki a folosit mii de fibre de mătase de păianjen pentru a confecţiona un set de coarde de vioară, despre care spune că au un “timbru mai blând şi mai profund”. Asta s-ar datora modului în care au fost răsucite coardele, într-o structură compactă care nu lasă practic niciun spaţiu între fibrele de mătase.

 

Flickr/.curt.

Shigeyoshi Osaki, cercetător la Universitatea Medicală Nara din Japonia, studiază de ani de zile proprietăţile mecanice ale mătasei de păianjen, în special pe cea de care atârnă aceştia, căreia i-a măsurat rezistenţa, scrie BBC News.  Apoi a găsit metode de a obţine cantităţi mari din acest din urmă tip de mătase de la păianjeni crescuţi în captivitate şi a început să caute posibile aplicaţii pentru acest material miraculos.

Până acum, scrie el într-un articol, majoritatea artiştilor s-au arătat mai interesaţi de trupul unor instrumente ca vioara decât de coardele sau de arcuşul acestora. Aşa că Osaki s-a îndreptat în această direcţie şi s-a fixat pe coarde. A folosit 300 de femele din specia de păianjen Nephila maculata, recunoscută pentru pânzele complexe pe care le croielte, pentru a produce mătase, după care, pentru fiecare coardă, a răsucit între 3.000 şi 5.000 de fibre individuale într-o direcţie, pentru a crea un mănunchi. Coardele au fost realizate într-un final din răsucirea laolaltă a trei mănunchiuri în direcţia opusă.

Cerceătorul nipon le-a testat apoi rezistenţa la întindere, foarte importantă pentru violonişti. Coardele din mătase de păianjen au făcut faţă unei tensiuni mai mici decât cele tradiţionale, dar rar folosite, din fibre naturale extrase din pereţii intestinelor animale, însă s-au dovedit a fi mai rezistente decât cele din nailon îmbrăcat în aluminiu. Totodată, omul de ştiinţă a observat că a obţinut o structură compactă, care nu permitea niciun spaţiu între fibrele de mătase, ceea ce le-ar putea asigura rezistenţa şi conferi timbrul unic rezultat în urma experimentului. Unii violonişti, spune el, i-au lăudat coardele pentru că pot obţine o muzică nouă cu ajutorul lor.

Ascultaţi pe BBC News cum sună coardele de vioară ale lui Osaki.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger