Coaliția pentru Mediu din România este solidară cu cetățenii orașului Sebeș

1

 Coaliția pentru Mediu din România este solidară cu cetățenii orașului Sebeș și încurajează pe toți simpatizanții organizațiilor membre să susțină cauza sebeșenilor care cer poluare zero și relocarea poluatorului cu formaldehidă, Kronospan Sebeș, la minimum 10 km de orice zonă rezidențială, arată un comunicat transmis de Coaliţie.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Radu Cernuta

Totodată, Coaliția pentru Mediu observă eșecul instituțiilor locale ale statului cu prerogative în protecția mediului și a sănătății publice din județul Alba: Agenția pentru Protecția Mediului Alba, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică Alba. Depășirea limitelor de emisii cu formaldehidă formică – conform măsurătorilor APM, inacțiunea Gărzii de Mediu și lipsa unui studiu privind impactul asupra sănătății populației din zona orașului Sebeș, sunt cauzele unei probleme ecologice alarmante, a unei indiferențe instituționale crase și a nesocotirii interesului comunității.

Activitatea Kronospan Sebeș generează emisii de gaze și pulberi cu impact negativ asupra mediului. Din cauza poziționării platformei industriale Kronospan Sebeș în interiorul zonei urbane a Sebeșului și în vecinătatea mai multor terenuri agricole, impactul negativ al emisiilor se reflectă asupra terenurilor agricole, a biodiversității, la nivelul solului și subsolului, precum și asupra sănătății locuitorilor orașului Sebeș. Pe lângă aceste aspecte grave, Kronospan a fost depistat în repetate rânduri depășind limitele admise pentru emisiile de gaze și pulberi specifice activității sale.

Acțiuni împotriva poluării de la Kronospan și de solidarizare cu cauza cetățenilor din Sebeș au avut loc în mai multe orașe din țară . Această companie prelucrează la Sebeș, anual, 840.000 de metri cubi de PAL și 384.000 de metri cubi de MDF folosind în procesul tehnologic formaldehidă formică.

Aceasta din urmă este o substanță puternic carcinogenică. Compania a început construcţia unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, în condiţiile în care pe platforma industrială funcţionează deja o unitate cu un dosar ecologic cel puțin îndoielnic și care produce 30.000 de tone pe an.

Pădurile noastre, transformate în rumeguș și mobila ieftină pentru export, dispar într-un ritm amețitor de 3 hectare pe oră.

Considerăm că poluarea de la Sebeș nu mai este doar o problemă locală, iar instutuțiile centrale statului român trebuie să acționeze în perspectiva rezolvării urgente a poluării de la Sebeș. În semn de solidaritate, chemăm oamenii să se alature viitoarelor proteste până la soluționarea cauzei.

Mai multe despre protestele derulate în ultimele trei săptămâni la Sebeş, puteţi afla de aici:

FOTO Fără formaldehidă! Pentru a treia săptămână, Sebeşul iese în stradă împotriva Kronospan

FOTO Pentru a doua săptămână consecutivă, Sebeşul iese în stradă împotriva formaldehidei

FOTO Sebeş: 2.0o00 de oameni au ieşit în stradă împotriva poluării cu formaldehidă

Scandalul Kronospan ia amploare: Protest-satiră în faţa Ministerului Mediului

Cum a ajuns un inamic al mediului în topul celor mai verzi companii


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger