Coaliția de Mediu ia poziție față de numirea ”ministrului Monsanto” la Agricultură

1

Coaliţia pentru Mediu din România îşi exprimă profunda îngrijoare faţă de recenta nominalizare a lui Stelian Fuia, pentru funcţia de ministru al agriculturii. Principalul motiv al îngrijorărilor se referă la îndelungata sa carieră în cadrul companiei Monsanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic la nivel mondial.

 


Extras din prezentarea lui Stelian Fuia: Manager Vânzări – Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrală şi CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002).

Ministerul agriculturii din România are o istorie nedemocratică legată de organismele modificate genetic. În fruntea ministerului agriculturii s-a aflat până în prezent Valeriu Tabără (fost ministru al agriculturii în perioadele 1994-1996 şi 20102012), cunoscut pentru conflictul de interese pe această temă, prin strânsele sale legături contractuale cu compania Monsanto, după cum rezultă de aici.

Domnul Stelian Fuia s-a pronunţat deja pe tema organismelor modificate genetic, afişând o susţinere necondiţionată pentru această biotehnologie. Acesta a votat, de exemplu, în favoarea legii ce prevede introducerea deliberată în mediu şi introducerea pe piaţă a organismelor modificate genetic.  Legea 247/2009 aduce modificări în ceea ce priveşte sistemul de autorizare a OMG într-un mod care favorizează exploatările agricole cu organisme modificate genetic, reduce accesul la informaţia de mediu şi exclude ONG-urile din consultările în legatura cu acest domeniu.

De menţionat că deputatul PDL Stelian Fuia se numără printre codaşii clasamentului Votul Verde 2010 (ocupă mai précis locul 280 din 333 ) graţie numărului ridicat de absenţe din Plen şi de voturi contrare poziţiei experţilor Votul Verde pe legile cu impact asupra mediului votate în Camera Deputaţilor în perioada septembrie 2009 – iulie 2010.

 

Considerăm că obiectivitatea şi profesionalismul domnului Stelian Fuia sunt deja compromise, acesta neputând să îşi exercite în interes public, funcţia de Ministru al Agriculturii.

Monsanto este o corporaţie multinaţională, cel mai mare producător de organisme modificate genetic la nivel mondial, această companie fiind acuzată de manipulare şi de trafic de influenţă în SUA, India, America Latină, generând numeroase probleme sociale, de sănătate, de asemenea fiind responsabilă de sărăcirea comunităţilor agricole în zone în care se cultivă intensiv culturi modificate genetic, probleme de mediu şi sănătate (270.000 de fermieri ecologici au dat în judecată Monsanto).

Organism Modificat Genetic (OMG) sau Transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o plantă de cultură sau un animal, cărora, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetică li s-au transferat gene de la alte specii: plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane, pentru a le conferi anumite proprietăţi noi. OMG au cauzat deja numeroase probleme de sănătate, mediu precum şi economice în întreaga lume, reprezentând un subiect de dispută între cercetători şi factorii de decizie.

Prioritatile agriculturii nu pot include OMG. Porumbul modificat genetic MON810 este singura plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare în România. Acest porumb dezvoltă toxine ce atacă un dăunător al porumbului (viermele sfredelitor) care nu reprezinta o problema in agricultura romaneasca. Drept urmare, porumbul modificat genetic nu are căutare în rândul agricultorilor romani. Conform datelor oficiale, suprafețele de porumb modificat genetic au scăzut drastic în ultimii ani.

De asemenea, soia modificata genetic – o nostalgie cunoscută a lui Stelian Fuia, precum şi a lui Valeriu Tabara, are avantaje îndoielnice. Romania a fost singurul stat din lume care a declarat producţie mai mare la hectar în cazul soiei modificate genetic, comparativ cu soia nemodificată genetic. Această declaraţie nu a fost niciodată susţinută printr-un raport oficial.

Reamintim de rezultatele numeroaselor studii științifice care arată efectele negative ale OMG asupra sănătăţii şi mediului. State importante din UE au interzis cultivarea de OMG în baza acestor studii. Printre aceste state se numără Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria, Luxemburg.

Conform sondajelor de opinie, consumatorii români nu doresc să consume OMG. Conform sondajului de opinie Omnibus, realizat în România în 2010, 74% dintre români s-au declarat împotriva consumului de produse modificate genetic, iar 81% doresc interzicerea OMG. Un nou sondaj Omnibus din România confirmă încă o dată că 74% dintre români sunt împotriva consumului de organisme modificate genetic. Domnul Stelian Fuia nu ne poate asigura că îşi va onora obligaţia faţă de opinia publică în activitatea sa ministerială.

Prin urmare, Coaliţia de Mediu solicită:

Primului Ministru desemnat Mihai Razvan Ungureanu să înainteze o nouă nominalizare pentru postul de Ministru al Agriculturii

PDL, precum şi coaliţiei politice aflate la guvernare, retragerea sprijinului lui Stelian Fuia pentru această funcţie.

Coaliţia de Mediu din România s-a constituit în noiembrie 2009, ca rezultat al Forumului ONG-urilor de Mediu. Coaliţia îşi propune să contribuie la dezvoltarea durabilă a României şi la implicarea societăţii civile în acest proces.

Obiectivele coaliţiei se referă la: creşterea conştientizării populaţiei şi a implicării acesteia în acţiuni de protecţia mediului, îmbunătăţirea calităţii educaţiei în domeniul dezvoltării durabile, conştientizarea şi responsabilizarea factorilor de decizie, implicarea ONG-urilor în dezvoltarea politicilor publice de mediu, îmbunătăţirea reprezentativităţii ONG-urilor şi a cadrului instituţional în care acestea îşi desfăşoară activitatea. Mai multe despre misiunea Coaliţiei de Mediu şi activitatea acesteia la http://www.coalitiademediu.ro/ .

Membrii Coaliţiei pentru Mediu din România sunt exclusiv organizaţii neguvernamentale de mediu:

 1. Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG
 2. Acţiunea Civică Directă
 3. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
 4. Acţiunea Ecologică Română
 5. Amoeba Eco Center
 6. Asociaţia 22 Decembrie 1989
 7. Asociaţia Agent Green
 8. Asociaţia AGORA – Grup de Lucru pentru Dezvoltare Durabilă
 9. Asociaţia ALMA-RO
 10. Asociaţia ARIN
 11. Asociaţia Biosilva
 12. Asociaţia Braşovul Verde
 13. Asociaţia Centrul pentru Strategia de Dezvoltare Durabilă
 14. Asociaţia de Ecoturism din România
 15. Asociaţia de Hidroecologie şi Bioclimatologie
 16. Asociaţia de Turism şi Ecologie Caltun – Club UNESCO
 17. Asociaţia EcoAssist
 18. Asociaţia Ecologică Turismverde
 19. Asociaţia Ecologie-Sport-Turism
 20. Asociaţia Ecologistă “Floare de Colţ”
 21. Asociaţia EcoPrut
 22. Asociaţia Ecouri Verzi
 23. Asociaţia Greeninitiative
 24. Asociaţia Grupul Milvus
 25. Asociaţia Heidenroslein
 26. Asociaţia Iubim Natura
 27. Asociaţia Mai Bine
 28. Asociaţia MaiMultVerde
 29. Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Dunărea de Jos
 30. Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Timiş
 31. Asociaţia pentru Mediu şi Turism Ulmul Cerasului
 32. Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România
 33. Asociaţia pentru Protecţia Mediului Green Cross Şimleul Silvaniei
 34. Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta
 35. Asociaţia Sighişoara Durabilă
 36. Asociaţia Tinerilor pentru Excelenţă
 37. Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde
 38. Asociaţia Transilvania Verde
 39. Asociaţia Turistica Sportivă Civică şi Ecologistă Clubul de Cicloturism “Napoca”
 40. Asociaţia WWF Programul Dunăre-Carpaţi România
 41. Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi
 42. Centrul Regional de Supraveghere Ecologică “Munţii Apuseni”
 43. Clubul de Ecologie şi Turism “Floarea Reginei”
 44. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont
 45. Clubul de Turism şi Ecologie Transmont Făgăraş
 46. Clubul Eco Montan “Origini Verzi”
 47. Clubul Ecologic Transilvania
 48. Clubul Sporturilor Montane Hunedoara
 49. Eco-Civica
 50. Ecotop Oradea
 51. Federaţia Reţeaua de Acţiune pentru Climă
 52. Focus Eco Center
 53. Fundaţia ACTIVITY pentru Resurse Umane şi Dezvoltare Durabilă
 54. Fundaţia pentru Parteneriat
 55. Fundaţia TERRA Mileniul III
 56. Geo Natura
 57. Mare Nostrum
 58. Organizaţia GeoEcologică ACCENT
 59. ProPark Fundaţia pentru Arii Protejate
 60. Re.Generation
 61. Societatea Carpatină Ardeleană
 62. Societatea Ornitologică Română
 63. Tinerii Ecologi Români din Iaşi
 64. UJPI Dolj
 65. ViitorPlus – Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă
 66. Fundaţia de Ecologie şi Turism POTAISSA
 67. Asociaţia ECO Sud-Vest România
 68. Fundaţia Strawberrynet
 69. Asociaţia 34Life

Foto: Activistpost.com

 

 


Un comentariu

 1. Monsanto, compania criminală care v-a adus DDT-ul, dioxina, Agent Orange, rBGH, porumbul şi soia modificate genetic, acum la Ministerul Agriculturii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger