Coaja de citrice. Cauzatoare de cancer sau de panica nejustificata?

25

Pusa in crema prajiturilor, coaja de lamaie face minuni, se lauda inca gospodinele vrednice. Ba sa nu care cumva, avertizeaza diverse studii, care storc zeci de toxine din toate citricele de pe rafturile supermarketurilor. Cat ar trebui, deci, sa mancam din portocale si lamai?

de Cosmin Popan

Inca de acum vreo doua decenii, de pe vremea cand portocalele si lamaile erau moneda forte la casa omului, mamele noastre le storceau pana la ultima picatura. Iar asta insemna inclusiv folosirea cojii pentru aromarea cremelor de prajituri. Chiar daca intre timp au devenit banale fructe de raft, portocalele si lamaile nu sunt ocolite de legende urbane care le demonizeaza complet.

Renuntati la coaja portocalelor din prajituri, este avertizarea facuta anul trecut de un studiu realizat de Universitatea Dunarea de Jos din Galati, cu sprijinul Universitatii din Wageningen, Olanda. Citata de o seama de publicatii web ce promoveaza un stil de viata sanatos, cercetarea abunda de semne de exclamare. Diverse tipuri de conservanti si de fungicide aflate in coaja portocalelor provoaca neplaceri dintre cele mai grozave precum sangerari interne sau alergii, este concluzia formulata de galateni si de colegii lor batavi.

Forumurile colcaie si ele de recomandari la fel de drastice adresate celor care inca nu stiu ce pericol zace in coaja acestor fructe. “Nu te sfatuiesc sa o consumi (n.r. coaja de portocala), 99% din fructele din import sunt iradiate. Pastreaza-le pentru miros!”, este sfatul dat de fabiola cuiva care se intreba la ce se poate folosi coaja de portocala. “Coaja de portocala este toxica. O injecteaza cu o substanta chimica pentru a rezista mai mul pe piata te sfatuiesc sa nu o folosesti la nimic”, spune si Alex 2009.

TOTB a incercat sa afle cat de indreptatita este panica din jurul controversatului invelis purtat de cele doua fructe exotice.

Efectele pomenite de studiul galatenilor apar pe termen foarte lung si sunt cumulative, este de parere nutritionista Corina Zugravu: “Nu poti acuza o coaja e portocala de astfel de rezultate. In plus, citricele ce vin din Comunitatea Europeana sunt foarte bine verificate”. Substante precum fungicidele au fost, in plus, eliminate de ceva vreme din practica de conservare a acestor fructe, mai amendeaza Zugravu cercetarea: “Astfel de produse nu se puneau direct pe coaja, ci pe o foita cerata, din carton, pentru a opri mucegaiul”.

Miturile din jurul cojii de portocale nu se opresc la conservanti, declara nutritionista pentru TOTB: “Si despre acizii naturali din coaja citricelor s-a spus la un moment dat ca ar fi cancerigeni, iar ulterior s-a descoperit ca au virtuti anti-oxidante”. Sfatul ei este atitudinea preventiva: “Pericolul dispare daca spalam bine coaja cu o periuta sau o carpa groasa si sapun, iar apoi clatim foarte bine. Deasemenea, daca ne pazim de cantitati mari, suntem in afara oricarui pericol”.

O atitudine mai rezervata o are Nastasia Belc, director la Institutul de Bioresurse Alimentare, care considera util un control al cojilor de citrice. “Fructele si legumele nu sunt, oricum, suficient de bine controlate. Nimeni in Romania, nici un laborator, nu a facut o analiza a substantelor conservante din citrice. Organismele de control ar trebui sa acopere aceasta zona, sa vina la noi la laborator pentru a vedea daca se depaseste concentratia de substante chimice din acesti conservanti. Noi nu suntem organ de control, facem doar cercetare sub cupola Ministerului Agriculturii”, declara Belc pentru TOTB.

Astfel de avize sunt date in alte tari de autoritati similare cu cel la care lucreaza Nastasia Belc. “In strainatate, citricele sunt etichetate cu atentionari precum Coaja poate fi folosita”, spune Belc, care admite totusi: “Si afara se folosesc conservanti. Trebuie sa urmarim, pana la urma, un compromis. Nu exista aliment fara riscuri”.

Directorul Institutul de Bioresurse Alimentare recomanda consumul de legume si fructe cu lantul de distributie cel mai scurt, “adica cele culese dintr-o zona cat mai apropiata. Tocmai de aceea, portocalele din Grecia sunt mai potrivite decat cele de peste Marea Mediterana, de exemplu”. Aici, o responsabilitate mare revine si consumatorilor: “O parte de vina apartine si acestora, care cumpara produse cu termen de valabilitate cat mai mare. De ce sa cumperi insa o paine ce tine o saptamana sau un cozonac valabil trei ani? Oferta de pe piata este, in consecinta, formulata in functie de cerere”.

Foto: Flickr / chris.corwin.


25 de comentarii

    • :))) poate si aici…”pericolul dispare daca spalam bine coaja cu o periuta sau o carpa groasa si sapun, iar apoi clatim foarte bine.”

    • manicatide on

      Da, e periculoasa, foc. Bunica mea a darimat soba de Pasti, pentru ca a aruncat pe foc toata coaja de nuca odata(10 cozonaci se faceau pe atunci). Noi credeam ca doar era prea multamulta, dar probabil ca era si nespalata cu periuta.

  1. Tara in care nimeni nu stie nimic, cand e de rau , dar toti sunt eroi , cand e de bine … se cheama Romania .

  2. Pingback: Stirile diminetii 5 mai 2010 — MAI MULT CANCAN

  3. atentie la conservanti,se metabolizeaza si va “conservati”.Limitele admise de UE se pot interpreta si ca “lasa ca nu se moare din asta”,dar asta nu inseamna ca face bine organismului.Ganditi-va ca distruge celula vie.

  4. Mai nene. Sincer, eu zic sa va hraniti spiritual de acum inainte. Daca pe zi ce trece din ce in ce mai multe chestii care in trecut treceau drept banale acum sunt cauzatoare de cancer. Eu cred ca trebuie sa scrieti si voi ceva, asa ca e de inteles. Dar totusi, coaja de citrice? Adica, pe bune?

  5. Cita grija pentru noi, e clara teoria chibritului , in curind se va descoperi ca utilizarea indelungata a furculitei poate cauza grav sanatatii ,datorita emisiilor de plumb din aliaj sau datorita presiunii de contact nenaturala metal-zone papilare sensibile , rezulta cancer bucal, etc, etc.

  6. Nu inteleg nimic ce zic cecetatorii
    Pai daca sunt radiate se poate vedea cu aparat ,
    si alte analize pt restul tartamentelor ,
    de ce nu spun clar ce au gasit, e mai multa minciuna ca in comunism in cercetare acu
    Am vazut si cu Mencinivovschi ce au sarit toti comerciantii excroci la el ..

    • nu cercetatorii zic asta, zice fabiola pe un forum. si ca ai adus vorba: nu radiatia dauneaza, ci contaminarea cu particule radioactive, e o mare diferenta.

      @TOTB: amestecati citate din studii stiintifice cu citate din nutritionisti cu citate din anonimi de pe forumuri anonime…ru si ni ca

  7. Mi-a picat in mana un buletin de analiza asupra citricelor importate de o firma turceasca (non-UE) in Romania. La majoritatea chimicalelor de pe coaja era depasita limita aprobata. Alte comentarii sunt de prisos.

  8. In Germania pe orice lamaie se precizeaza daca e cu substante care fac coaja necomestibila sau daca se poate consuma. Eu sunt mai precauta mai ales ca am copii mici. In Ro doar la Penny am vazut pe plasa de lamai precizandu-se substanta cu care au fost tratate si care e destul de toxica. Asta nu inseamna ca la celelalte magazine, unde nu scrie, lamaile nu sunt date cu asa ceva!
    Trebuie sa recunosc insa ca placinta de branza nu e asa de buna fara coaja de lamaie… La fel si coliva. Uneori mai calc pe principii de dragul aromei.

  9. Eu nu inteleg rostul articolului…propui o dezbatere in jurul subiectului sau vrei sa infirmi un mit? Ca la partea cu infirmarea, nu prea ti-a iesit.
    Sunt om de stiinta si vorbesc din aceasta perspectiva. Nu sunt impresionat de mituri de acest gen (mai era “de la cuptorul cu microunde faci cancer”) dar totusi cand vezi un articol publicat in revista cotata ISI, nu poti sa nu iti pui intrebari. Si totusi, cu ce argumente combati acel mit? cu niste interviuri luate unor specialisti? acei specialisti lucreaza in testarea cojilor de portocale? Daca nu, nu cred ca pot afirma cu tarie ca nu dauneaza, ceea ce nici nu o fac, tot respectul. Un om bun de stiinta nu face declaratii pompoase pe ceea ce nu e sigur.
    Iar cu avizele…cu ce ma incalzesc? Avizele se dau daca produsele nu produc un pericol imediat si cuantificabil. Ca sa intelegi ce vreau sa spun, imagineaza-ti ca se dau avize pentru: tigari, alcool, dulciuri concentrate, etc.
    Un studiu stiintific poate fi infirmat doar cu alt studiu stiintific, nu cu speculatii sau cu presupuneri “de bun simt”.

  10. Osama Bon Jovi on

    De ani de zile ni se tot spune ca facem cancer din aia, din ailalta, din orice este comestibil. Ce evita toata lumea sa spuna,e ca principala cauza este doza zilnica de radiatii de la Cernobil. Asta e un subiect pe care toate ziarele il ocolesc!
    Da, nenumaratele cazuri de cancer din ultimii ani sunt cadou de la Mother Russia/Ukraina, nu de la nevinovatele coji de portocale.

  11. Eu personal o cunosc pe D-na Belc si are mare dreptate in ceea ce spune in articolul de sus.
    Am citi pe undeva prin raspunsuri ceva despre Mencinivovschi(Minciunca). Pentru mine omul acela nu stie decat sa creeze panica.

  12. Pingback: Tweets that mention Coaja de citrice. Cauzatoare de cancer sau de panica nejustificata? » Think Outside The Box -- Topsy.com

  13. Am avut o discutie cu cineva din industria alimentara si coaja la orice nu este comestibila decat daca scrie expres pe ea. Stiu doar despre cazul bananelor care vin verzi si sunt “coapte” artificial printr-un procedeu chimic.

    Nu moare nimeni de grija consumatorului daca nu ii iese ceva din asta.

  14. Cred ca e necesar din partea fiecaruia putina minte si mai multa intuitie.
    Folosesc coaja de lamaie si portocala,(adevarat destul de rar) dupa ce spal fructele in apa cu putin bicarbonat ,pentru ca asa am vazut ca se face in strainatate si am primit si explicatiile de rigoare de la persoane competente .
    Conteaza sa urmaresti pe tine, cunoscandu-te ce efect au…

  15. Wageningen,Olanda- I like! am incredere in concluziile studiilor lor (stiu,sunt subiectiva, pt ca am studiat acolo)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger