Coaja de banană purifică apa contaminată

1

Coaja de banană poate fi folosită pentru purificarea apei contaminate cu metale grele precum cupru și fier, arată un studiu citat de SciDev.net.

Cercetătorii de la Institutul de Bioștiință din Botucatu, Brazilia, spun că substanțele purificatoare tradiționale sunt depășite la numărul de avantaje de coaja de banană, întrucât au efecte secundare și sunt scumpe.

Studiul este ulterior altor experimente care au arătat că deșeurile de mere și de trestie de zahăr, fibrele de nucă de cocos și cojile de alune pot îndepărta toxinele din apă.

Aceste materiale naturale conțin chimicale care au o afinitate pentru metale. Gustavo Rocha de Castro, cercetător în cadrul institutului și co-autor al studiului, și colegii săi au uscat coji de banana la soare timp de o săptămână apoi le-au introdus în apă care conținea cantități cunoscute de cupru și fier și au observat că 97% dintre metale au fost absorbite de coaja de banane la doar o oră.

Într-un final, cojile de banană își pied din proprietățile de absorbție, la acel punct metalele trebuind îndepărtate și eliminate corespunzător.

Cercetătorii avertizează că acest tip de filtrare este potrivit pentru scopuri industriale și nu trebuie folosit acasă întrucât capacitatea de extracție a cojilor depinde de mărimea particulelor, ceea ce este dificil de măsurat.

Foto: Flickr / sandman_kk

Citiți și:

10 metode de economisire a apei

Apa clorinată crește riscul de cancer

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: O elevă de 16 ani din Turcia transformă bananele în plastic | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger