Cluj: Peste o mie de oameni au protestat aseară pe străzile din centrul oraşului

0

Apelul la adunare în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca a fost lansat ieri pe reţelele sociale şi a adunat peste o mie de protestatari, potrivit estimărilor jandarmilor care au însoţit marşul. La ora începerii protestului, potrivit publicaţiei locale Transilvania Reporter (TR), în Piaţa Unirii veniseră aproximativ 200 de oameni, cu pancarte cu diverse mesaje, steguleţe sau foi ţinute în mâini.

Pe măsură ce numărul participanţilor la eveniment a crescut, s-au făcut auzite şi lozincile (precum „Oamenii de aici nu vor pleca, Roşia Montană nu va dispărea”). În jurul orei 20:00, participanţii la protest au plecat înspre sediul Prefecturii, aflat la scurtă distanţă de piaţă. Potrivit Jandarmeriei, citată de TR, la ora respectivă la protest erau deja 700 de persoane. Până la Prefectură, numărul a crescut la peste o mie. Toţi cei prezenţi la protest s-au aşezat pe jos, pe stradă, în faţa clădirii Prefecturii, blocând circulaţia (doar autobuzele au putut trece). La protest a participat, ca şi duminică, Oana Boc, soţia primarului Clujului, Emil Boc. După câteva zeci de minute de stat pe jos în faţa Prefecturii, oamenii s-au pus din nou în mişcare, continuându-şi marşul pe străzile importante ale centrului oraşului.

Aici puteţi citi pe larg despre desfăşurarea protestului de duminică de la Cluj (cu foto şi video).

Potrivit unei alte publicaţii locale, Monitorul de Cluj, oamenii prezenţi la protest au promis că şi la Cluj se va ieşi în stradă în fiecare zi, precum se întâmplă la Bucureşti. Printre mesajele notate de această publicaţie de pe pancartele clujenilor se numără următoarele: „Roşia Montană nu este de vânzare”, „Guvernul trădării a pus capăt răbdării”, „România nu este de vânzare”, „Vlad Ţepeş, aveţi clienţi”, „Trei guverne-au încercat însă noi nu i-am lăsat”, „Parlamentari, nu înstrăinaţi ce nu vă aparţine”, „Avize ilegale de la ministere penale”. La protestul de la Cluj a fost prezent şi Mihnea Blidariu, solistul trupei Luna Amară. „Guvernul Ponta a dat o lege a exproprierii forţate, o lege care va distruge patrimoniul naţional. Am fost în ultimele două zile la Bucureşti, unde am asistat la un comportament absolut imoral şi neonorant al politicienilor şi al presei. Când ai peste 5.000 de manifestanţi şi tu la televizor spui că sunt 500 de persoane, nişte beţivi, începi să te întrebi cu cine ai de a face. Asistăm la manipulări din partea preşedintelui Băsescu care cere referendum naţional pentru un proiect privat. Dacă va fi nevoie vom merge la Roşia Montană şi vom apăra casele oamenilor. Dacă proiectul va începe nimeni nu va mai avea siguranţa zilei de mâine. Oricare ar putea fi scos afară din casă în numele capitalismului sălbatic”, a spus Blidariu, citat de Monitorul de Cluj.

Galerie foto cu imagini de la Cluj, de la protestul de aseară (sursa: Monitorul de Cluj).

Foto main: Monitorul de Cluj


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger