Clubberii se revoltă împotriva legii dansului din Japonia

0

Legislația niponă cere ca localurile să aibă licență pentru ca oamenii să poată dansa, iar cluburile și sălile de dans sunt adesea supuse raidurilor poliției, scrie Global Voices. Totodată, potrivit legii, localurile nu au voie să-și țină porțile deschise după ora 1 noaptea. În statul insular, unde freamătă mulți clubberi și unde se află unii dintre cei mai renumiți producători de platane pentru DJ-ială și difuzoare din lume, a pornit însă o mișcare de revoltă împotriva legii entertainmentului.

 

Un club din Tokio/Flickr-dat’

 

Rezultatul a fost campania “Let’s DANCE”, o inițiativă grassroots prin care s-a lansat, la 20 mai, o petiție pentru scoaterea dansului din afara legii. Organizatorii campaniei au adunat mai mult de 150.000 de semnături cu care au încercat să-i înduplece pe membrii dietei japoneze (adunare legislativă specifică stautului nipon) să revizuiască legea entertainmentului, care a intrat în vigoare în 1948 cu scopul de a înăbuși prostituția în sălile de dans.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, în 1945, Japonia a introdus un sistem de prostituție consfințit de stat pentru a servi trupelor aliate care au ocupat țara. Femeile erau recrutate prin anunțuri de ziar care cereau dansatoare pentru cabarete, cafenele și baruri. Cu mai puțin de un an mai târziu, trupele americane le-au interzis soldaților să mai apeleze la aceste servicii, ceea ce a trimis în șomaj mii de femei nevoite să se prostitueze în alte părți.

Legiuitorii vremii au ajuns să considere sălile de dans focare ale prostituției clandestine și să impună norme stricte. De atunci, legea a fost revizuită de câteva ori. Cluburile au reușit cumva să ocolească obținerea licențelor ani la rând, ținând piept scoaterii temporare din activitate, aresturilor și închiderilor forțate. În ultimii ani, însă, poliția și-a înăsprit controalele în a doua cea mai populată regiune a Japoniei, Kansai, și a început să închidă cluburi fără mandate. Închiderea localului Club Noon din Kansai a stârnit mânia clubberilor și a artiștilor.

Protestatarii au organizat un festival de patru zile botezat Save The Club Noon, în spatele căruia s-au aflat 90 de artiști și DJ-i. Mișcarea este documentată în prezent de o echipă de filmare care și-a propus să confrunte legea dansului și care caută sprijin financiar pe un site de crowdfunding. Aflați mai multe detalii pe Global Voices.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger