Boicot Coca Cola in India

3

Inarmati cu bannere pe care scria “Climate Justice Now”, peste 2.000 de sateni din nordul Indiei au marsaluit pana la fabrica Coca Cola din zona si au cerut inchiderea ei. Protestatarii s-au maniat pe companie pentru ca extragea prea mult din resursele de apa subterana, ceea ce ii impiedica pe fermieri sa-si procure cantitatea vitala.

Rezervele insuficiente de apa si proasta gestionare a acestei probleme au instituit in India o adevarata criza ecologica si la nivel uman, criza pe care schimbarile de climat nu vor face decat sa o inrautateasca.

De la deschiderea unei fabrici Coca Cola in satul indian Mehdiganj, in anul 2000, nivelul apei din zona a scazut cu sase metri, iar cand seceta a lovit regiunea anul acesta, recoltele au fost distruse si localnicii nu au mai avut cu ce sa-si asigure traiul, scrie The Ecologist.

Protestul din Mehdiganj nu este un caz singular in India. Doua fabrici cu insemnele companiei americane au fost deja inchise la presiunea satenilor privati de apa. Doar ca in majoritatea acestor dispute, saracii ajung in cele din urma sa-si lase garda jos.

Bogatii sunt liberi sa-si infiga pompele in pamant

Cei bogati reusesc sa-si achizitioneze pompe puternice si sa extraga tot mai mult din rezervele de apa, fara limite. Corporatii gigant ca Coca Cola sau alte mari industrii cu multa putere asupra administratiei locale reusesc sa-si instaleze conducte care trec pe langa sate”, explica Tom Palakudiyil, de la organizatia internationala nonprofit WaterAid.

Patrick McCully, de la asociatia de mediu International Rivers, ii da dreptate: „Nu exista nici o forma de regularizare, asa ca oricine e liber sa-si infiga pompele in pamant”. Iar cei care au de suferit sunt fermierii indieni care practica agricultura de subzistenta. Fara resursele necesare de apa, 70% dintre ei vor ramane cu ochii-n soare.

Lipsiti de mijloacele adecvate de trai, acestia migreaza in numar mare spre orase, sporind problemele deja existente acolo si adancindu-si saracia. Iar populatia in crestere a Indiei si modificarea regimului alimentar acutizeaza problema lipsei de apa, completeaza  David Molden, de la International Water Management Institute din Sri Lanka.

coca cola

Foto: Flickr/Neil T

Imbogatirea regimului alimentar de la oras inghite din rezervele satelor

Orasele aflate in dezvoltare rapida inghit tot mai mult din rezervele satelor, iar cererea pentru produse care consuma multa apa, precum zaharul sau carnea, venita dinspre clasa de mijloc, se intensifica vazand cu ochii. La asta se adauga si riscul unor conflicte si, mai presus de toate, pericolul incalzirii globale, care va vantura atat rezervele de la suprafata, cat si pe cele subterane.

„Marele impact asupra Indiei si a Asiei de Sud-Este va veni dinspre ghetarii himalayeni care au inceput sa se topeasca, ceea ce va face ca resursele de apa sa fie foarte variate – vor veni decenii cu rauri umflate si inundatii si altele cu secete severe”, da verdictul McCully, de la International Rivers, infatisand un scenariu apocaliptic, presarat cu conflicte regionale sau intre tari pentru surse de apa.

2030: o treime din populatia lumii va ramane cu gatul uscat

Un raport al Bancii Mondiale, publicat saptamana trecuta, estimeaza ca, daca lucrurile vor evolua la fel si autoritatile locale vor mentine proasta gestionare, atunci o treime din populatia planetei va avea acces la doar jumatate din rezervele vitale de apa pana in 2030.

Pentru evitarea acestei catastrofe guvernele si mediul de afaceri vor trebui sa investeasca anual 50 de miliarde de dolari in strategii eficiente de management. Coca Cola, care foloseste intr-o singura zi o cantitate de apa ce ar putea potoli setea intregii lumi timp de zece zile, a sprijinit raportul.

Aflati mai multe despre “Criza Coca Cola din India”

Tags:3 comentarii

  1. imi place site-ul vostru, dar nu-mi place ca aveti si materiale la care nu se precizeaza autorul. cum ar fi materialul asta.

    si nu-mi place ca luati poze gratuit de pe net, fara sa puneti link spre sursa si fara sa cereti acceptul proprietarului. acesta e un site din care se scot bani, nu e un blog pe care sa se puna poze aflate sub licenta CC.

  2. Sunt sigur ca deja e clar ca toate corporatiile astea mari care ne servesc amestecuri chimice din ce in ce mai indraznete trebuie sa devina din ce in ce mai putine. Si prin “mai putine” nu ma refer la monopolul de piata, ci la extinctia lor. Tot ce fac e sa ofere niste “alimente” fara de care oamenii s-ar descurca mult mai bine. Traim pe o planeta pe care puterea se masoara in obiecte ilogice sau, de cele mai multe ori inexistente (banii)…oare cat o sa continuam sa ne mintim singuri?

  3. Pingback: Scrisori din Copenhaga: „Nu mai beti niciodata Coca Cola”   Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger