Clasa superioară chiar se uită de sus

0

Se crede de multă vreme că oamenii din clasa de sus se uită…de sus la clasele aflate sub ea, însă abia acum s-a stabilit științific că asta se întâmplă atât la propriu, cât și la figurat, după 30 de ani de cercetări economice, biologice, istorice și demografice. Volumul Changing Body, care va fi publicat luna viitoare, stabilește o legătură clară între înălțime și venituri, care în ultimii 300 de ani au crescut mai mult decât în mileniile precedente. Secretul rezidă în nutriție.

Acum 200 de ani, diferențele de înălțime dintre oamenii din clasa de mijloc și cei din clasa superioară erau „cu adevărat substanțiale”, din câte spune Roderick Floud, istoric al economiei și unul dintre conducătorii echipei din spatele noii cărți, pentru The Independent. În ceea ce privește Marea Britanie, datele de la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX arată că circa 90-95% dintre băieții oamenilor din clasa muncitoare erau mult mai scunzi (cu cca. 15cm) și mai malnutriți decât copiii celor din clasa superioară, care erau bine hrăniți.

Pe măsură ce serviciile de sănătate, nutriție, salubritate și educație au devenit universale, copiii din clasa superioară au continuat să crească, dar într-un ritm mai puțin alert decât cei din clasa muncitoare, diferența dintre adulții din clasa de sus și cei din working class fiind restrânsă la mai puțin de 0,06m. „Înălțimea medie din țările europene sau din regiunile dintr-o țară arată cât de bine o duc acestea”, spune Roderick Floud. „Dacă clasezi țările în funcție de înălțime, e aproape ca și cum le-ai clasa în funcție de produsul intern brut”. Legătura dintre înălțime și venituri este evidentă, susține noua carte. Oamenii mai înalți tind să aibă mai mult succes iar succesul economic naște oameni mai înalți.

Foto: Flickr/anarchosyn

 

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger