Civilizaţia a apărut din nevoia oamenilor de a se îmbăta frecvent

0

Beţia te face oricum, numai civilizat nu. Şi totuşi, s-ar putea ca alcoolul să fi fost motivul pentru care a apărut însăşi civilizaţia.

Arheologul biomolecular Patrick McGovern susţine că motivul pentru care au trecut oamenii de la vînătoare la agricultură a fost nevoia strămoşilor noştri de a bea. McGovern a găsit dovezi că oamenii produceau alcool cu 9000 de ani în urmă. Într-un sat neolitic din China, acesta a descoperit în rămăşiţele unor oale urme de acid tartric, un compus al băuturilor alcoolice. Primele metode de fabricare a băuturii erau primitive: orezul sălbatic era mestecat în dinţi şi saliva îl făcea să fermenteze, transformîndu-l în maltoză. La aceasta se adăuga apoi miere, struguri sălbatici şi alte fructe aflate la îndemînă.

„Motivul principal pentru care oamenii s-au hotărît să se sedentarizeze a fost dorinţa de a controla plantele şi de a le avea oricînd aproape, pentru a face din ele alcool”, spune McGovern, iar ipoteza sa sună destul de convingătoare, dacă ne gîndim că alcoolul este una dintre substanţele cele mai adictive şi pe cei pe care nu-i face depdendenţi, îi face oricum simpatizanţi.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger