City-break: Bucureştiul, “eclectic” în viziunea reporterilor Reuters

1

Să vezi Bucureştiul în 48 de ore înseamnă să ştii unde să te duci, ca să bifezi punctele esenţiale; astfel că reporterii agenţiei de presă Reuters au făcut un traseu prin capitala României, care să ajute călătorul grăbit să înţeleagă trecerea Bucureştiului de la statutul de “unul dintre cele mai progresiste oraşe europene”, deţinut la începutul secolului trecut, la cel de “labirint haotic de bulevarde prăfuite şi cartiere ciudate, mutilate de politici comuniste brutale”, din prezent.

 

 

În viziunea reporterilor Reuters, Bucureştiul este un melanj eclectic de idei arhitecturale occidentale, imagistică est-europeană, megalomanie totalitară de secol 20 şi viaţă de noapte extrem de activă. Recomandările lor (pe care le puteţi citi în întregime aici) pornesc de la prima oprire indicată după plecarea de la aeroport şi duc turistul ocazional (sau de weekend, dacă tot e vorba de city-break) prin centrul vechi, printre biserici „scăpate” tăvălugului comunist demolator, în localuri pline de agitaţie sau la clădiri care reflectă stilul arhitectural brâncovenesc ori combinaţiile de baroc cu bizantin.

Atenţie la câinii vagabonzi, scrie Reuters, „o problemă pentru oraş, dar o atracţie pentru turişti”. Sarmalele şi mămăliga nu puteau rata menţionarea la capitolul „mâncare românească”, iar cluburile şi localurile din zona Lipscani sunt indicate pentru cei care doresc o noapte de distracţie. Metroul este considerat un mijloc de transport eficient şi ieftin, iar poveştile cu spionii care se adunau, în anii 1930, la Athenee Palace Hilton, fac reclamă locului mai bine decât orice altă descriere. Toate punctele importante de pe harta turistică a centrului Bucureştiului sunt bifate, de la monumente închinate revoluţiei la Muzeul Ţăranului Român (dar şi alte muzee), Palatul Parlamentului, Grădina Icoanei etc. Fără prea multe înflorituri, dar, totuşi, cu menţionarea unor momente sau figuri care încă stau ca emblemă turistică pentru România (Vlad Ţepeş – Dracula, Ceauşescu, fuga sa cu elicopterul etc.), Bucureştiul este prezentat în acest weekend de către agenţia Reuters ca un oraş unde, în 48 de ore, poţi vedea multe lucruri interesante.

 

Sursa: Reuters


Un comentariu

  1. Pingback: BUCURESTIUL ORAS ECLECTIC – Influenta franceza -Bucuresti Micul Paris | E-antropolog

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger