Cititorii TOTB nu vad nevoia unui Minister de Pace

0

Dintre cei 55 de votanti din cadrul sondajului lansat saptmana trecuta, 78% s-au pronuntat impotriva necesitatii infiintarii unui Minister de Pace in Romania.

Comentariile cititorilor din cadrul dezbaterii care a ridicat intrebarea “E nevoie de un Minister de Pace in Romania?” au fost dintre cele mai diverse. Va reproducem mai jos cateva dintre ele.

Wasile scrie: „Inca un minister? Nu mersi, avem deja destula birocraitie cat sa nu mai vreau inca o serie de aprobari cand vreau sa imi sap o groapa, sa plantez un copac…Suntem violeniti, suntem rai. Dar asta se rezolva prin civilizaitie, prin educaitie, nu prin impunerea de la centru, de la un minister de pace”.

„PACEA SOCIALA !!Problema cea mare este pacea sociala”, se pronunta Manole. „NU POATE EXISTA PACE SOCIALA CAT TIMP O GASCA SE IMBOGATZESTE CONTINUU iar restul de 95% din populatzie saraceste !! Daca cautzi pacea in actualul sistem …nu o vei gasi !!!”.

Flo e de parere ca: „Un soldat nu are cum sa accepte ca nu este nevoie de el. Pace inseamna lipsa soldatilor. Nu exista ‘forta de pace’ sau ‘armata care sa mentina pacea’. Soldatii sunt antrenati sa-si distruga dusmanul; daca nu exista un dusman, intr-un fel sau altul se va inventa unul. Pentru ca fara dusman, armata nu mai are motiv sa existe. Eu cred ca vom avea pace atunci cand oamenii (mai ales militarii) isi vor da seama ca “dusmanul” este si el om, cu familie copii si prieteni, ii va intelege motivatia, si isi vor da seama ca razboiul NU e niciodata cea mai buna solutie”.

„A spune/vota ‘NU’ in conditiile unei insuficiente informari este un vot… NUL”, scrie Liviu Caliman. „Absenta razboiului nu inseamna pace. As dori sa recomand, cu sinceritate, celor care ar inclina sa voteze ‘NU’ – inclusiv domnului Maior in Armata Romaniei – sa incerce sa citeasca mai mult despre pace si conflict, despre violenta si formele in care oamenii o manifesta in societate, despre violenta directa si indirecta, despre violenta structurala si culturala, despre efectele lor la nivel personal, in familii si in societate, apoi despre ‘peacebuilding’ si crearea pacii, despre necesitatea unei culturi a pacii, despre drepturile omului si o viata demna pentru fiecare, cat si despre ceea ce este necesar pentru a se realiza o astfel de transformare spre bine in societatea Romana (…) In cunostinta de cauze, oamenii vor spune ‘DA’, pentru ca o astfel de schimbare este spre binele lor si al tarii in care traiesc. Nimic bun nu se realizeaza haotic. Este nevoie de o structura (minister, agentie, etc.) pentru a coordona si implementa schimbari in bine prin colaborari transparente cu celelalte departamente, institutii si organizatii guvernamentale cat si non-guvernamentale care pot contribui la aceste schimbari. Iar societatea civila (adica toti cetatenii treji si activi) are un mare rol in aceasta privinta”.

Foto: Flickr/aldrin_muya

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger