Cititorii de ficţiune devin mai empatici

2

Vechea distincţie dintre inimă şi creier a fost reformulată de noile descoperiri neurologice: inteligenţa fără empatie nu e inteligenţă. Cei care nu sunt capabili să gîndească şi emoţional ajung să piardă mult în societate.

Societatea de Psihologie Britanică a făcut recent un experiment pentru a testa efectul lecturilor asupra capacităţii de empatie. Cercetătorii au întrebat mai mulţi oameni dacă recunosc diverşi autori, unii de ficţiune şi unii de non-ficţiune. Au suspus apoi subiecţii la o serie de chestionare prin care le analizau empatia şi calităţile sociale. Cei care recunoscuseră mai mulţi autori de ficţiune aveau şi cele mai multe puncte la testul empatiei. Cei care citeau numai cărţi documentare au realizat cel mai mic punctaj.

Romanele şi poezia ne ajută să-i înţelegem mai bine pe ceilalţi. În primul rînd, devenim conştienţi că oamenii sunt foarte diferiţi şi că fiecare are subiectivitatea sa (filmele nu reuşesc să acopere această zonă). Acest tip de cunoaştere e legat de capacitatea noastră de a simula situaţii şi reacţii sociale. Cei care citesc numai ziare şi cărţi de non-ficţiune dezvoltă mai greu această capacitate.

Studiul e important mai ales pentru educaţie. Copiii ar trebui încurajaţi să citească poveşti şi mai tîrziu romane.

Tags:



2 comentarii

  1. imi place stirea, am doar o mica problema: nu exista timp limitat de emisie, nu exista spatiu restrans de publicare, de ce nu exista si niste surse la sfarsitul articolului? cum as putea sa stiu unde sa caut sa aflu mai multe detalii daca nu pune-ti macar un link al sursei?

  2. Pingback: În căutarea sinelui | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger