Cîţi oameni au trăit pe lume

3

Într-un pasaj din Divina Comedie, Dante se cutremură gîndindu-se la numărul de oameni care au existat pînă atunci şi au murit. Dar care e numărul acestora pînă astăzi?

Population Reference Bureau din SUA a încercat să dea un răspuns la această întrebare. Pornind de la anul 50 000 i.Hr., după un calcul care include rata mortalităţii infantile din diverse perioade istorice, speranţa de viaţă şi alţi factori, biroul de recensămînt american apreciază că pînă astăzi au existat aproximativ 106 miliarde de oameni. Populaţia mondială din prezent reprezintă deci cam 6% din acest total.

Acest calcul e considerat semi-ştiinţific şi autorii recunosc că poate fi uşor contestat, dar că adevăratul rezultat nu se îndepărtează foarte mult de acest număr.

Tags:3 comentarii

  1. pensionar militar on

    Cu toate ca “Population Reference Bureau” specifica numarul ca fiind nu prea departe de adevar,eu cred ca acest numar este cu totul eronat. P.R.B. sa ne dee cifra oamenilor decedati intr-un an actual si in rest stim noi sa facem calculele! Pe undeva e o greseala.Cifra trebue sa fie cu mult,mult mai mare!

    • Pensionar, nu poti face calculele bazandu-te doar pe anul curent. Astazi sunt aproape 7 miliarde de oameni. In 1960 erau 3 miliarde, in 1900 1.6 miliarde, iar in anul 1 erau 150-200 milioane de oameni in toata lumea.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger