Cîţi bani ne trebuie ca să fim fericiţi?

1

Lipsa banilor ne face nefericiţi, dar există un punct magic de la care orice sumă în plus nu mai schimbă nimic esenţial.

Universitatea Princeton a făcut un studiu pentru a stabili cîţi bani îi trebuie unui american ca să fie fericit. După ce au strîns date de la 450 000 de subiecţi, cercetătorii au stabilit că 75 000 de dolari pe an sunt de ajuns. Cei care cîştigă 150 000 pe an, de două ori mai mult, nu sunt deloc mai mulţumiţi de viaţă. În schimb, cei care cîştigă mai puţin de 75 000, nu se simt atît de bine.


Dacă unui american îi trebuie aproximativ 7000 de dolari pe lună ca să fie mulţumit, ar fi interesant de aflat cît i-ar trebui unui român.

Ce credeţi, de cîţi marafeţi aţi avea nevoie?

Tags:Un comentariu

 1. Eduard roman de rand on

  Cred ca un salariu lunar de 1.000 euro este mai mult decat suficient ca un roman sa se simta implinit, parere impartasita de multi prieteni si cunoscuti. Viata unui roman de rand fericit ar arata cam asa, daca imi permiteti sa va expun urmatorul scenariu, foarte realist pana la urma:

  1. Inchiriere sau rata la apartament de 2-3 camere (la alegere) = 300 euro
  2. Facturi + utilitati (intretinere, lumina, TV, internet, telefonie fixa si/sau mobila, abonamente transport public daca e cazul) = 150 euro
  3. Mancare + consumabile casnice pt. 2-3 persoane pt. 1 luna = 200 euro
  4. haine / incaltaminte / medicamente / altele = 150 euro
  5. banii de buzunar / iesit cu prietenii la o terasa / masina mica / economii / etc = 200 euro
  TOTAL = 1.000 euro

  Calculele de mai sus sunt facute pe un singur salariu de 1.000 de euro cu conditia ca acel salariat sa nu fie dator la nici o institutie financiara sau persoana fizica. Subliniez faptul ca valorile de mai sus includ cheltuieli ce acopera nevoile unei familii de 2-3 persoane. Daca in acea familie ar exista 2 salarii la acelasi nivel, deja pot spune ca avem o tara de oameni impliniti.

  Eu va intreb acum urmatorul lucru, daca suntem stat membru al U.E. si tot promovam preturi europene la ORICE, de ce nu promovam si niste salarii europene??? Sincer va spun ca si eu, cat si sotia mea am fi mai mult decat multumiti sa avem fiecare doar 1/3 din salariile unor europeni care au aceiasi scolarizare si detin aceleasi functii pe care le ocupam noi doi in Romania. Dupa ce ne-am achita de toate cheltuielile lunare enumerate mai sus, tot ne-ar mai ramane aproape un salariu pentru distractie sau de bagat la “ciorapel”. Nu inteleg de ce un neamt sau un francez cu aceiasi functie ca a mea castiga 3.000-3.800 euro, iar eu 280 de euro. Ce au ei in plus fata de mine? De ce as mai fi un roman fericit, cand stiu ca eu impreuna cu sotia castigam in jur de 650 de euro, din care 85-90% se duc pe chirie, facturi, utilitati, rate la banca si o mancare de proasta calitate plina de E-uri. La acest nivel de salarizare bancile nu imi deschid nici macar usa de la intrare, ce sa mai vorbesc de un credit pentru casa, iar despre vacante in concediile de odihna, acestea au ramas doar un vis frumos.

  Multumesc din suflet pe aceasta cale tuturor membrilor clasei politice romanesti, indiferent de culoarea partidului, ca au reusit sa aduca in doar 20 de ani aceasta tara la sapa de lemn, oferindu-le tinerilor din generatia mea, dar si a celor ce vin dupa mine, un mare deget mijlociu. Tot asa si de acum inainte domnilor politicieni si felicitari pentru “sustinerea” oferita celor ce ar fi putut salva aceasta tara. Multumesc deasemenea in numele tuturor celor care imi sustin parerea, ca ati permis geniilor sa plece in strainatate, ca va doare in *** de noi si ca nu promovati decat prostul gust, tigania si bataia de joc. Iar la final le mai urez conducatorilor nostri “intelectuali” un singur lucru: sa traiasca macar 1 luna cu un salariu de 700-800 de ron sau o pensie ca a mamei mele de 350 de ron, intr-un bloc de garsoniere unde sa aibe in stanga manelisti ce isi scot seara boxele pe geam si in dreapta “tarani” ce isi bat nevestele sau batrani tari in gura si senili.
  O zi buna si … sa traiti bine. 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger