Cîteva constante ale adulterului

0

Unele dintre date sunt mai vechi și toate sunt culese în SUA, dar presupunem că sunt cît de cît valabile și pentru noi, primele generații românești capitaliste, prinse într-o dinamică socială similară celei americane.

Femeile care domină în relație sunt mai predispuse la infidelitate

Femeile care obțin mai des decît bărbații ceea ce vor la sfîrșitul certurilor sunt mai predispuse spre relații extraconjugale. (Tsapelas, I, HE Fisher, and A Aron (2010) “Infidelity: when, where, why.” IN WR Cupach and BH Spitzberg, The Dark Side of Close Relationships II, New York: Routledge, pp 175-196.)

 

Dezechilibrele în educație cresc șansele de infidelitate

Într-un studiu național din 1996, cercetătorii Forste și Tanfer au descoperit că femeile care sunt mai educate decît soții lor au mai multe șanse să fie infidele și invers, cînd bărbatul e mai educat, sunt mai mici șansele ca femeia să înșele.

 

Jobul poate face diferența

Indivizii care lucrează în afara casei sunt mai predispuși la infidelitate decît partenerii lor care lucrează acasă, probabil pentru că relațiile și comunicarea cu colegii, superficiale dar plăcute, dau impresia, prin comparație cu inevitabilele tensiuni conjugale, că sunt mai normale. Noutatea în combinație cu contactul zilnic e un alt factor de atracție. Între 42% și 62% dintre indivizi au raportat că și-au cunoscut partenerii extraconjugali la job, unii fiind chiar clienți (Glass, 2003; Wiggins & Lederer, 1984).

 

Ritmurile infidelității sunt predictibile

Pentru femei, probabilitatea să înșele își are vîrful în al șaptelea an de căsătorie, apoi coboară. La bărbați probabilitatea scade cam pînă la 18 ani de la căsătorie, după care crește. Rapoartele terapeuților de cuplu spun că infidelitatea sexuală apare, în medie, la șapte ani după debutul relației (Wiggins & Lederer, 1984). Cu cît partenerii sunt însă mai tineri, cu atît crește riscul infidelității. Perioadele de sarcină și cele de după cresc probabilitatea infidelității la bărbați.

 

Majoritatea bărbaților infideli pretind că au o căsnicie fericită

56% dintre bărbați și 34% dintre femeile care și-au înșelat cel puțin o dată partenerul au raportat că au căsnicii fericite și foarte fericite ( Glass and Wright, 1985)


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger