Cîte case părăsite sînt în Europa

0

Criza economică a făcut vizibile în mod grotesc inegalitățile sociale. În Europa sînt 4,1 milioane de oameni fără adăpost și alte cîteva milioane care abia reușesc să-și păstreze pereții închiriați între care locuiesc. În același timp, mai mult de 11 milioane de case sînt nelocuite pe continent.

 

 

Un raport publicat în The Guardian arată că numai în Spania sînt 3, 4 milioane de case nelocuite; în Franța sînt 2 milioane, la fel și în Italia, 1,8 în Germania și mai mult de 700 000 în Marea Britanie. În Portugalia sînt 735 000 de case goale, cu 35% mai multe decît în 2001; 300 000 de locuințe stau părăsite în Grecia și 400 000 în Irlanda.

Multe dintre case se află în stațiuni de vacanță și au fost construite în timpul febrei imobiliare dinainte de 2007 – dar n-au fost niciodată ocupate. Sute și mii de case construite pe jumătate au fost dărîmate pentru a salva valoarea de piață a proprietăților pe care erau construite (nimeni nu cumpără casele dar poate vrea cineva terenurile).  Deutsche Bank a informat guvernul Irlandei că, în ritmul actual de creștere al populației, vor trebui 43 de ani să fie ocupate casele și apartamentele goale.

Consiliul local din Terrassa, aflată în nordul Barcelonei, le-a scris băncilor care dețin mai mult de 5000 de case în zonă (dintre care multe sînt părăsite după ce au fost evacuați proprietari care nu au reușit să plătească ratele) să facă orice pentru a le ocupa sau dacă nu să le dea consiliului pentru a le transforma în locuințe sociale.

The Guardian n-a dat și date despre situația din România dar oricine trece seara pe lîngă complexele noi de locuințe poate vedea cît de puține ferestre sînt luminate.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger