Cît sex trebuie să facem? Mai mult decît prietenii noștri

2

 Cel mai sigur drum spre nefericire e comparația obsesivă cu alții. Studiile au arătat că nu contează cîți bani cîștigi, dacă te compari cu alții mai bogați, te simți sărac. S-ar părea că și viața sexuală ne prinde în aceeași capcană.

 

 

Un studiu al Universității din Colorado, bazat pe chestionare făcute între 1993 și 2006 pe mai mult de 15 000 de oameni a încercat să răspundă la cîteva întrebări legate de relația dintre viața sexuală și fericire. Una dintre acestea era: te simți mai fericit cînd știi că faci mai mult sex decît prietenii tăi?

Într-adevăr, cei care făceau sex cel puțin o dată pe săptămînă și știau că unii prieteni sau cunoștințe de-ale lor fac sex doar o dată pe an erau cu 44% mai fericiți decît aceștia. În schimb, cei care făceau sex de două trei ori pe lună și credeau că alții din jur o fac o dată pe săptămînă erau cu 14% mai nefericiți decît aceștia.

Comparațiile se fac nu numai cu ceea ce știm despre activitatea sexuală a celorlalți – din ce ne spun ei, din bîrfe – dar și cu standardele propuse și de multe ori impuse de reviste, emisiuni TV și așa mai departe.

Andrew Oswald, un profesor de economie britanic specialist în fericire, spune că rezultatele studiului sînt cumva logice, același lucru e valabil și cînd vine vorba de bani sau de greutatea corporală – sînt relative la ceilalți și ne fac să ne simțim mai nefericiți decît ar trebui. Ieșirea din capcană e să devenim conștienți de tot procesul și să nu ne mai lăsam manipulați emoțional de standarde și comparații, să ne bucurăm de ceea ce avem în sine (sau de ce nu avem – sînt cupluri fericite și fără o viață sexuală ca-n filme) nu în raport cu ce au sau n-au alții.

Studiul a apărut în publicația Social Indicators Research.


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger