Cît de repede ne dăm seama de frumusețea altora

0

Neurocercetătorii Ingrid Olson și Christy Marshuetz au conceput un experiment pentru a măsura perioada de timp necesară pentru a decide dacă fața cuiva e atractivă sau nu.

Cei doi au expus un număr de bărbați și de femei la imagini cu fețe deja evaluate, unele superbe și altele obișnuite, și i-au rugat pe voluntari să facă și ei o evaluare. Șmecheria studiului era că fețele apăreau pe ecran numai 13 milisecunde, o pîlpîire practic, atît de scurtă că privitorii nu aveau timp să vadă mai nimic.

Totuși, cînd au evaluat fețele pe care credeau că n-au apucat să le vadă (au evaluat practic o senzație), notele erau bizar de asemănătoare celor din pre-evaluare. Fără să știe de ce, subiecții le-au dat fețelor mai atractive note semnificativ mai mari decît celorlalte.

Implicația acestui experiment ar fi că frumusețea e percepută la nivel inconștient. Subiecții nu au avut timp să reflecteze la frumusețea celor din imagini, nici măcar nu și-au dat seama că au văzut niște fețe. Prima impresie despre fața cuiva nu ține deci de alegere, de cultură, de gusturi personale, ci e ceva mai adînc și mai universal. Atractivitatea se evaluează deci automat, pe baza unor scheme pre-conștiente asupra cărora nu avem control ca privitori.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger