Cît de realiste sunt păpușile Barbie?

1

Un studiu publicat în volumul O istorie a sînilor, de Florence Williams, analizează realismul lui Barbie și Ken, cele mai de succes păpuși din industria de produse pentru copii. Cît de des întîlnim femei cu proporții și trăsături ca ale lui Barbie?

Cercetătorii de la University of South Australia au raportat că în natură o femeie din o sută de mii arată ca Barbie și un bărbat din 50 arată precum Ken.

Concluziile studiului sunt neclare: pe de o parte, se poate spune că femeile sunt crescute, prin exemplul păpușilor Barbie, cu o presiune enormă de a arăta într-un anume fel, pe cînd bărbaților nu li se cere atît de mult. Pe de altă parte, Barbie e un model ideal, ca toate eroinele copilăriei, și fetițelor nu sunt comparate, în mod real, cu aceste modele, nu li se cere să arate ca acestea. Diferența dintre Barbie și eroinele din povești este însă una mai subtilă: eroinele din povești au calități umane ideale (curaj, bunătate), au o poveste exemplară în spate, la care copiii se pot raporta aspirațional, pe cînd Barbie e doar un fotomodel în miniatură.


Un comentariu

  1. Pingback: FOTO Primul restaurant Barbie din lume | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger