Cît de psihotice sînt drogurile sintetice?

0

 Drogurile sintetice, sau legalele, cum li se zice la noi, au cîteva avantaje clare pentru consumatori într-o societate care pedepsește consumul de cannabis natural. Avantajul numărul 1: pentru că nu au THC, doar îi imită efectele, nu pot fi detectate la teste.

 

În urmă cu cîțiva ani, exista o obsesie legată de posibilitatea ca marijuana skunk (adică marijuana cu concentrație de THC mai mare de 12% și puțin cannabidiol) să declanșeze psihoze și chiar schizofrenie.
N-a existat pînă acum o dovadă solidă a acestui efect dar acum îngrijorarea apare în legătură cu drogurile sintetice, cannabimimetice, care au efectele THC-ului, sau asemănătoare dar nici un strop de THC. Varietatea acestora e infinită, fiind inventate în laborator (pe net cele mai populare sînt spice, K2, Aroma, Krypton, Bonzai) și nu pot fi detectate de poliție la testele de sînge.
 Un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină din Trieste au analizat un total de 223 de studii despre legătura dintre drogurile sintetice și psihoză.
Ceea ce a declanșat investigația e numărul mare de consumatori de sintetice care vin la spital cu simptome de agitație, anxietate, panică, confuzie, combativitate, paranoia și ideație suicidară iar ca efecte fizice – tensiune crescută, greață, halucinații, răni.
Cercetătorii au descoperit că majoritatea celor grav afectați psihic aveau deja o istorie de tulburări psihice. O altă descoperire e că simptomele corelate cu drogurile sintetice sînt mult mai accentuate și mai dese decît cele corelate cu consumul de marijuana naturală.
Aceste rezultate sînt foarte importante, avînd în vedere că utilizarea drogurilor de tip Spice e crescută în lume și ele sînt populare în special printre adolescenți.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger