Capacitatea de a detecta minciunile copiilor e foarte importantă în cazul acuzațiilor de abuz sexual. Astfel că psihologii au investit în ultimii ani din ce în ce mai multe eforturi pentru a lumina acest domeniu.
Gail S. Goodman, profesor de psihologie, a făcut teste pe un număr de 100 de adulți pentru a determina capacitatea acestora de a detecta minciunile copiilor.
Aceștia au vizionat filmulețe cu copii de vîrste între 3 și 5 ani intervievați despre anumite evenimente adevărate sau false. În cazul evenimentelor adevărate la care aceștia au asistat în prealabil, o parte dintre copii au negat că s-au întîmplat. În cazul celor false (evenimente la care copiii n-au participat), unii dintre micuți au declarat că le-au văzut.
După ce au fost rugați să evalueze răspunsurile copiilor, s-a observat că adulții erau destul de buni să detecteze minciunile copiilor în cazul evenimentelor care n-au avut loc. Mai greu le venea însă să-și dea seama dacă un copil minte cînd neagă un eveniment care s-a întîmplat.
Descoperirea sugerează că adulții detectează mai ușor rapoartele false decît negările false, ceea ce înseamnă că șansele ca un adult să fie acuzat pe nedrept de un copil de abuz sexual sînt mici. În schimb, copiii ar putea nega abuzuri care li s-au întîmplat (de frică, de rușine etc) și adulții i-ar putea crede mai ușor. Negarea acestora trebuie deci investigată mai atent.