Circa 750 de litri de otrăvuri ajung zilnic în solul statului american Colorado

0

Publicația The Denver Post a realizat o analiză a substanțelor chimice și a compușilor petrolieri care ajung în solul statului american Colorado, ca urmare a scurgerilor provenite de la industria petrolieră și industria exploatării gazelor naturale. Rezultatul analizei: circa 750 de litri (200 de galoane) de reziduuri ajung zilnic în sol.

 

 

Potrivit analizei realizate de publicația amintită, numărul scurgerilor înregistrate anul trecut a fost de 578 (numai în Colorado), în urma cărora aproximativ 173.400 de tone de pământ au fost afectate. În ultimii zece ani, cel puțin 716.982 de galoane din chimicalele vărsate în timpul scurgerilor (adică aproximativ 45%) au rămas în sol după ce companiile au curățat locul scurgerilor, contaminând solul și uneori ajungând și în pânza freatică.

La fiecare opt minute, aproximativ un galon de lichide toxice ajunge în sol, conchide The Denver Post. În plus, din săparea puțurilor pentru exploatarea resurselor subterane rezultă între 135 și 500 de tone de noroi la un singur puț, adică pământ amestecat cu hidrocarburi și minerale și săruri cu potențial toxic. La acestea se adaugă traficul greu (camioanele de transport, utilajele de lucru), care contribuie și el la sufocarea ecosistemelor care, cândva, făceau din Colorado o regiune perfectă pentru dezvoltarea fermelor.

Nicio agenție de stat sau federală nu a evaluat impactul exploziei industriei petroliere și a gazului asupra solului și nici ce efecte ar avea dezvoltarea acestor industrii asupra sănătății populației, în condițiile în care chimicalele specifice celor două industrii prezintă risc cancerigen. Iar operațiunile de forare se extind rapid, cu aproximativ 3.000 de puțuri noi anual, care se adaugă celor 52.000 deja existente pe teritoriul statului american în cauză. Companiile forează mai cu seamă în zona agricolă din nord-estul orașului Denver.

Companiile petroliere și cele din industria gazului preferă să nu plătească operațiuni extinse de curățare a solului și de depozitare a deșeurilor, astfel că plătesc cercetări care să descopere microbi ce pot fi utilizați pentru a se hrăni cu solul contaminat și substanțele care contaminează. Ideea este descrisă de liderii industriei drept un „exemplu de inovație”. Comunități întregi din Colorado încep să se mobilizeze și cer preluarea la nivel local a controlului asupra drepturilor de forare pentru industria gazului și cea petrolieră, speriate de perspectiva tot mai sumbră care vine la pachet cu dezvoltarea acestor industrii.

 

Surse și foto: Grist, The Denver Post

 

Puteți citi și:

Beverly Hills este primul oraș din California care interzice frackingul

Cutremurele, în strânsă legătură cu fracturarea hidraulică

Un sat britanic a câștigat bătălia anti-fracking și vrea să construiască uzine solare

Președintele unei companii pro-fracking vrea să stopeze o construcție din cartierul său, folosită pentru fracturare hidraulică


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger