Ciorile pot recunoaște vocile oamenilor

0

Ciorile pot recunoaște voci umane familiare și chiar sunetele de la păsări cunoscute din alte specii, spun cercetătorii. Această abilitatea le-ar ajuta pe aceste păsări inteligente să se descurce în mediul urban, folosind indiciile vocale din partea oamenilor și păsărilor cu care se învecinează pentru a găsi mâncare și a fi alertate de posibile pericole.

Deși se știa că ciorile sunt păsări inteligente, studiile anterioare s-au axat pe abilitatea acestora de a comunica între ele, spune cercetătorul principal al studiului, Claudia Wascher, de la Universitatea din Viena.  “În orașe, ciorile conviețuiesc cu oamenii. Unii pot fi foarte amabili și să le dea de mâncare, dar alții sunt răutăcioși și le alungă”, spune cercetătoarea.

Pentru a descoperi dacă ciorile pot face diferența între sunetele pe care le aud, cercetătorii au studiat opt astfel de păsări. Aceiași oameni au interacționat cu ciorile în fiecare zi. Cercetătorii i-au înregistrat pe cinci dintre acești oameni spunând “hei”, apoi pe alți cinci oameni care n-au intrat niciodată în contact cu păsările, spunând același lucru.

Ciorile se uitau în sus și se întorceau către vorbitor când auzeau vocile nefamiliare. “Având în vedere că oamenii sunt un pericol pentru ciori, este important că dacă aud voci nefamiliare, intră în alertă”, spune cercetătoarea.

Sursa: BBC

Foto: Flickr / Danny Chapman

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger