Ciorapii împuţiţi combat malaria

1

Mortalitatea cauzată de malarie a scăzut în Africa cu 50% între 2006 şi 2008 datorită unor tehnici ingenioase. Una dintre ele e mirosul ciorapilor.

 

 

În întreaga lume au fost, în 2008, 243 de milioane de cazuri de malarie şi 90% dintre acestea în Africa. Un doctor olandez a făcut recent un experiment: a stat dezbrăcat într-o cameră pentru a vedea unde tind să-l muşte ţînţarii anofel. Aceştia au fost în mare parte atraşi de labele picioarelor. Un tînăr din Kenya, Fredros Okumu, care şi-a văzut de-a lungul anilor prietenii omorîţi de malarie, s-a gîndit să combine această informaţie cu înţelepciunea practică şi a elaborat un plan pentru a prinde ţînţarii anofel în capcane.

Acesta l-a testat folosind ciorapi împuţiţi de la jucători de fotbal: i-a atîrnat afară, lîngă o capcană pentru ţînţari şi testul a dat rezultate spectaculoase. Pînă acum, ca momeală pentru ţînţari erau folosite chimicale destul de scumpe. Metoda ciorapilor duhnitori ar fi o alternativă mai bună pentru africani.


Un comentariu

  1. Pingback: În sfârșit: Cercetătorii sud-africani anunță un leac pentru toate tipurile de malarie | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger