Sute de mii de ferme mici de cacao din Ghana și Cote d’Ivoire vor fi obligate de temperaturile în creștere să se adapteze sau să se relocheze.
Producția de cacao va deveni tot mai dificilă în regiunile principale de creștere a acesteia din Africa de Vest până în 2030 din cauza schimbărilor climatice, arată un nou studiu.
Mai mult de jumătate din ciocolata mondială este produsă din cacaua crescută de fermierii din Ghana și Cote d’Ivoire. Dar din cauza temperaturilor care vor crește, potrivit predicțiilor, cu mai mult de 1 grad Celsius până în 2030 și cu 2 grade Celsius până în 2050, multe dintre fermele existente nu vor mai fi potrivite.
În ambele țări, cacaua este o parte semnificativă a economiei, 7,5% din PIB în Cote d’Ivoire și 3,4% în Ghana. Pentru fermieri pericolul este și mai mare întrucât pentru majoritatea, cacaua este unicul venit.
“Mulți dintre acești fermieri folosesc copacii de cacao ca pe bancomate”, spune autorul raportului dr. Peter Laderach, de la Centrul Internațional pentru Agricultură Tropicală. “Culeg câteva păstăi și le vând repede pentru a face rost de bani pentru cheltuieli școlare sau medicale. Copacii au un rol critic în viața lor”, mai spune acesta.
Studiul recomandă fermierilor să planteze mai mulți copaci pentru a face umbră celor de cacao pentru a-și proteja culturile de căldură, să îmbunătățească irigațiile sau să diversifice prin culturi alternative de portocali, palmieri sau acaju.
Opțiunile fermierilor ar fi să se relocheze la altitudini mai mari, dar au alternative prea puține în această direcție, întrucât Africa de Vest este destul de plată, sau să înlocuiască culturile de cacao cu fasole, ceea ce ar avea un impact foarte mare asupra climatului local, întrucât culturile de cacao protejează împotriva eroziunii solului, absorb dioxidul de carbon și sprijină biodiversitatea.
Foto: Flickr / cstorm
Sursa: Ecologist