Ciocolata face bine la inimă

0

Vestea că ciocolată face bine la inimă nu ne poate bucura mai tare. Un nou studiu al British Medical Journal arată că ciocolata consumată în cantități mari scade cu 33% riscul de a avea o boală de inimă.

Medicii ne tot avertizează că bolile de inimă, o cauză foarte întâlnită a deceselor, pot fi prevenite cu schimbări ale stilului de viață, precum a consuma mai multe produse sărace în grăsimi, bogate în fibre, prin renunțarea la fumat și prin mai mult sport. Dar cea mai plăcută recomandare este cea mai recentă – să consumăm cât mai multă ciocolată pentru a ne proteja inima.

Beneficiile ciocolatei sunt legate de proprietățile sale anti-inflamatorii și anti-oxidante, care scad presiunea arterială. Noul studiu, care este o analiză a șapte cercetări care includ peste 100.000 de oameni, include cea mai diversă populație, cu și fără boli de inimă.

Dr. Oscar Franco și colegii săi de la Universitatea din Cambridge au analizat studiile care s-au axat pe asocierea dintre dieta bogată în ciocolată și efectele asupra sistemului cardiovascular. Cinci dintre cele șapte studii incluse arătau beneficii ale consumului de ciocolată. Cercetătorii au separat, apoi, studiile care conțineau un consum ridicat de ciocolată de cele care se refereau la un consum scăzut și au aflat, astfel, că cei care consumau cantități mari de ciocolată aveau un risc mai mic cu 37% de a avea o boală de inimă și cu 29% mai mic de a avea un accident cerebral, comparativ cu cei care consumau puțină ciocolată.

Cercetătorii atrag, însă, atenția că rezultatele studiului nu confirmă faptul că ciocolata determină o sănătate a inimii bună și că este nevoie de mai multă cercetare pentru a afla dacă ciocolata, și nu alți factori, cauzează reducerea riscului de boli cardiovasculare.

De asemenea, cercetătorii spun că pe piață se găsește ciocolată bogată în grăsimi, zahăr și calorii care duc la creșterea în greutate și la un risc crescut de diabet, ceea ce subminează beneficiile pe care ciocolata le-ar avea asupra sănătății inimii. Deși studiul nu face diferența dintre ciocolata neagră și cea cu lapte și include batoane de ciocolată și prăjituri, cercetătorii recomandă evitarea ciocolatei bogate în calorii și zahăr.

Foto: Flickr / Kirti Poddar

Sursa: Time


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger