Ciocolata, elixirul inimii si al spiritului

2

Vorbiti-i unui ciocolatoman de alimentul sau preferat si va va raspunde ca tocmai se duce sa cumpere cateva tablete din antidepresivul sau pentru a le rontai. Efect euforizant, relaxant si stimulator pentru memorie. Asemenea spiterilor din secolul al XVII-lea, pasionatii de bobul de cacao sunt convinsi de proprietatile sale medicinale. De aproximativ 10 ani, cercetatorii se chinuie sa demonstreze aceste proprietati. Iar dovezile incep sa se stranga in special in domeniul cardiovascular.

Conform unui studiu german realizat timp de 8 ani pe un esantion de 20.000 de persoane, publicat recent in European Heart Journal si citat de cotidianul Le Figaro, consumul zilnic al unei cantitati moderate de ciocolata (7,4 g/zi) reduce cu 48% riscul de accident vascular cerebral si cu 27% pe cel de infarct miocardic. Efectul va fi si mai evident in cazul unui consum de 10 ori mai mare, adica de 20 g/zi (o tableta mica servita la cafea cantareste 5 g). „Aceste rezultate par a fi legate de o scadere a tesiunii arteriale (TA) in cazul consumatorilor de ciocolata”, estimeaza cardiologul André Vacheron, membru al Academiei de Medicina din Franta. „Este interesant pentru ca se stie ca o scadere chiar modesta a TA reduce riscul bolilor cardiovasculare”. Alte studii au aratat deja ca datorita bauturilor din cacao consumate de indienii Kuna din Panama, acestia au o tensiune arteriala scazuta si cea mai mica mortalitate cauzata de cardiopatie si de cancer.

Daca mai mult de 800 de ingrediente intra in compozitia ciocolatei, beneficiile sale se explica doar prin cateva zeci dintre acestea, apartinand marii familii a polifenolilor. Prezente in vegetale (fructe, legume, ceai verde, cafea, vin etc.), acestea alcatuiesc un ansamblu complex de molecule (cel putin 500), ale caror beneficii in prevenirea bolilor cardiace, dar si in patologiile neorodegenerative si cancer, cercetatorii nu contenesc sa le descopere.

„La nivel vascular, polifenolii actioneaza prin mai multe mecanisme”, precizeaza profesorul Vacheron. „Au un efect antioxidant asupra LDL (colesterol rau), ceea ce previne formarea de placi de aterom. Antreneaza si o vasodilatatie a arterelor, o inhibare a formarii acestor plachete”.

Echipa lui Augustin Scalbert (Inra, Clermont-Ferrand) a pus la punct o baza de date uriasa privind polifenolii care indica exact prezenta acestora in compozitia a 450 de alimente. „Ciocolata este unul dintre alimentele cele mai bogate in polifenoli” , precizeaza cercetatorul. „Este vorba mai ales de flavonoli care se afla de altfel la originea gustului amar al acestui produs”. Nu toate tipurile de ciocolata au aceasta compozitie: ciocolata neagra este mai bogata in polifenoli decat cea cu lapte. Iar ciocolata alba, care nu contine pasta de cacao, nu are in compozitia sa polifenoli.

Care sunt efectele asupra psihicului? Sunt mai putin clare decat cele asupra vaselor de sange. „Un studiu recent indica un consum de ciocolata mai ridicat la persoanele depresive decat la cele nedepresive, insa e dificil sa tragem o concluzie”, spune Dr. Bernard Waysfeld, psihiatru si nutritionist din Paris.

Alte studii au identificat efecte interesante in cazul stresului, adica in prevenirea maladiei Alzheimer. „Sunt niste rezultate preliminare care se cer confirmate”, insista totusi psihiatrul. Potrivit acestuia, efectele stimulante ale ciocolatei nu sunt in orice caz datorate unui ingredient specific, ci mai degraba placerii date de gustul acesteia.

In fata acestor atuuri, putem sa recomandam un consum zilnic? Si in ce cantitate? In urma cu cateva luni, Academia de Farmacie din Franta a convenit ca este prematur sa se preconizeze o dieta bogata in flavonoide. Si nu trebuie sa uitam de alti compusi ai ciocolatei, glucidele si lipidele. In medie, 100 g de ciocolata contin 500 de calorii. Un aport deloc de neglijat mai ales pentru dependenti, care pot depasi 200 g/zi. Potrivit Le Figaro, in Franta, consumul mediu este rezonabil : 12 g/zi la adulti si 15 g/zi la copii. Probabil doza ideala pentru a te simti bine fiind sigur ca nu-ti faci rau. (G.B.)

Foto: Flickr/Kirti Poddar

Tags:



2 comentarii

  1. “Alte studii au identificat efecte interesante in cazul stresului, adica in prevenirea maladiei Alzheimer”. adica cum?

  2. Pingback: Tweets that mention Ciocolata, elixirul inimii si al spiritului » Think Outside The Box -- Topsy.com

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger