Ciocniri violente între poliţişti, mineri şi protestatari spanioli din cauza noilor măsuri de austeritate

1

Guvernul spaniol a anunţat ieri un pachet de austeritate de 65 de miliarde de euro, ce ar urma să fie economisiţi până în 2015 prin sporirea taxelor şi reduceri de cheltuieli, la o zi după ce a primit de la partenerii euro aprobarea de a-şi salva financiar băncile lovite de criză, scrie Msnbc. Minerii spanioli, care au traversat întreaga Spanie într-un uriaş marş anti-austeritate, şi simpatizanţii care i-au întâmpinat în Madrid s-au ciocnit cu forţele de ordine la câteva ore după anunţarea pachetului. Şase demonstranţi au fost spitalizaţi după ce poliţiştii au tras în ei cu gloanţe de cauciuc, potrivit AP, şapte au fost arestaţi iar doi ofiţeri au fost răniţi.

 

Flickr/mikecogh

 

Marţi seara, sute de ortaci spanioli s-au întâlnit într-una din suburbiile Madridului, în cadrul unui marş îndreptat împotriva reducerii subvenţiilor guvernamentale acordate industriei cărbunelui în care activează. Unii au bătut la pas cei 400 de kilometrii ce separă capitala Spaniei de regiunile nordice Asturia şi Leon, în timp ce alţii au călătorit o distanţă egală din Aragon, o regiune din nord-estul Spaniei. Mii de simpatizanţi (unele relatări vehiculează zeci de mii) din capitala spaniolă s-au alăturat cauzei lor – unii dintre ei, printre care s-au numărat şi parlamentari de stânga, au traversat la rândul lor distanţe mari pentru a-i întâmpina. Miercuri, mulţimea adunată în faţa Ministerului Industriei şi-a pierdut cumpătul în urma anunţului făcut de premierul Mariano Rajoy privind pachetul de austeritate.

Minerii au detonat artificii asurzitoare, scrie AP, apoi le-au azvârlit înspre dubele de intervenţie care păzeau ministerul. Poliţişii au tras gloanţe de cauciuc în asfalt în semn de avertizare, apoi le-au îndreptat spre protestatari după ce aceştia au început să arunce mai multe artificii, însoţite de pietre şi sticle. Majoritatea demonstranţilor s-au refugiat pe străzi lăturalnice, însă un purtător de cuvânt al poliţiei a spus că 22 dintre ei şi 10 ofiţeri au primit primul ajutor după ce au suferit leziuni. Şase protestatari şi doi poliţişti au fost spitalizaţi.

Agenţia de presă mai scrie că asemenea acte de violenţă au fost rare în trecutul protestatar al Spaniei. Au existat ciocniri de stradă sporadice pe măsură ce criza financiară s-a adâncit în ultimii ani, însă ţara a fost scutită de scenariile furibunde din state precum Grecia. Se pare că oamenilor le-a ajuns laţul la gât, în condiţiile în care Spania are cea mai mare rată de şomaj din zona euro (formată din 17 state) şi se află în a doua perioadă de recesiune din ultimii trei ani. Mai multe detalii privind noile măsuri de austeritate găsiţi pe AP şi Msnbc.

Zeci de mii de madrileni au salutat marşul negru al minerilor grevişti (video)

 


Un comentariu

  1. Pingback: Greva generală dă târcoale Spaniei | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger