Cintezele gay încheagă relaţii de lungă durată

1

Păsările din cuplurile de acelaşi sex sunt la fel de ataşate una de alta şi la fel de fidele una alteia ca şi cele formate din exemplare de sex opus. Asta s-a observat în rândul populaţiei de cinteze australiene, nişte păsări monogame, colorate şi foarte vocale, care le cântă partenerilor pentru a întări ataşamentul în interiorul cuplului.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, Berkeley, au observat că membrii cuplurilor de acelaşi sex îşi cântă unul altuia la fel ca perechile heterosexuale. Cercetarea lor a arătat că relaţiile dintre animale pot fi mai complicate decât scenariul în care un mascul întâlneşte o femelă şi apoi se reproduc, scrie BBC, fenomen întâlnit nu numai în rândul păsărilor, după cum veţi citi mai jos. Cintezele australiene sunt păsări foarte sociale: masculii le cântă partenerilor/partenerelor, păsările îşi curăţă penele între ele, iar perechile împart împreună cu cuib. Pentru a testa cât de puternice sunt legăturile formate între cintezele de acelaşi sex, în primă fază, cercetătorii americani au crescut exemplare tinere în cadrul unor grupuri de acelaşi sex. Peste jumătate dintre păsări s-au împerecheat cu parteneri de acelaşi sex.

În a doua fază a studiului, oamenii de ştiinţă au introdus femele într-un grup format din perechi de masculi aflaţi deja într-o relaţie. Dintre cei opt masculi implicaţi în relaţii homosexuale, cinci le-au ignorat complet pe femele şi au continuat să interacţioneze cu partenerul de acelaşi sex. Închegarea unor relaţii pe termen lung în cadrul unei specii monogame, inclusiv între exemplarele de acelaşi sex, duce la o relaţie de cooperare ce oferă avantaje pentru supravieţuire. De altfel, potrivit unui studiu din 2009, cuplarea animalelor de acelaşi sex (practică observată la peste 1.500 de specii) este un fenomen universal şi face parte dintr-un mecanism de adaptare necesar supravieţuirii speciei.

Doi biologi de la Universitatea din California, SUA, au observat atunci că aproape o treime dintre albatroşii laysan de pe insula hawaiiană Oahu sunt crescuţi de perechi de femele din cauza penuriei de masculi, potrivit The Telegraph, iar prin aceste comuniuni “lesbiene”, populaţia înfloreşte pe zi ce trece, asta după ce s-a aflat în declin înainte de apariţia acestui mecanism de adaptare. Animalele au dovedit că reproducerea nu este scopul suprem al existenţei. Numeroase specii, de la viermi până la broaşte, leagă relaţii homosexuale din motive diferite: delfinii, de exemplu, o fac pentru a întări unitatea de grup, la fel şi cimpanzeii bonobo – din moment ce exemplarele hetero nu ar putea niciodată să îşi facă prieteni în grup şi deci să supravieţuiască -, iar masculii lăcustă pentru a-i îndepărta pe rivalii mai slabi.

Foto: Flickr/Slvl

Puteţi citi şi:

5 mituri spulberate despre gay

Mituri despre homosexualitate


Un comentariu

  1. chiar că poponarii nu sunt sănătoși la cap! ce vor să spună că prietenia e tot un fel de relație sexuală între doi parteneri de același sex!?

    da’ iubirea dintre copii și părinți!? tot relație bazată pe sex!?

    incredibil!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger