Cîntecul Happy Birthday to You ar putea intra în domeniul public

0

E cel mai cunoscut cîntec în limba engleză și a devenit parte din folclorul întregii lumi. Cu toate astea, de cîte ori e folosit, în întregime sau parțial, în filme sau oriunde altundeva, o companie cere bani pentru utilizarea lui.

 

 

La sfîrșitul secolului 19, profesoara Patty Smith Hill și sora ei, Mildred, au compus prima variantă a acestui cîntec care a devenit, conform Guinness Book of World Records, cel mai cunoscut cîntec în limba engleză.

Cînd a apărut în 1893, cîntecul se numea Good Morning to You. În 1924, a apărut într-o carte în varianta pe care o cunoaștem astăzi și în 1935 a fost publicat cu tot cu aranjamentul muzical pentru pian. Firma Warner/Chappell deține copyright-ul pentru publicația din 1935 și tot ea încasează toate drepturile.

Un documentarist a făcut recent un film despre istoria acestui cîntec. Înainte să-i dea drumul pe piață, Warner/Chappell i-a cerut 1500 de dolari pentru utilizarea piesei. Documentaristul a plătit dar după un timp s-a enervat și a hotărît să lupte pentru intrarea cîntecului în patrimoniul comun. Procesul abia a început și ambele părți au șanse de cîștig. Documentariștii pretind că piesa e mai veche de 95 de ani, cît cere copyrightul, Warner consideră că istoria piesei începe din 1935.

Tot anul ăsta s-au declanșat procese similare pe intrarea în patrimoniul comun a unor personaje precum Zorro și Sherlock Holmes.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger