Cine se aseamănă se adună sau invers?

0

Adică: ne asociem/împrietenim cu alţi oameni pentru că avem multe în comun sau începem să-i imităm pe ceilalţi şi deci să ne facem lucruri în comun după ce ne-am împrietenit?

 

 

Ciberneticianul John Kleinberg a pornit în cercetarea sa de la o veche problemă sociologică: sunt interesele și opiniile tale similare celor ale prietenilor tăi pentru că te-au influențat ei sau pentru că ai căutat să fie pe măsura ta?
Cum facem mulţi dintre noi cînd vrem să aflăm un răspuns, Kleinberg a folosit Wikipedia, numai că în alt sens. A analizat discuţiile dintre utilizatori şi stilurile lor de conversaţie şi de editare. A făcut acest lucru pe o perioadă lungă, pentru a observa cum evoluează împrietenirile dintre utilizatori.

Şi, într-adevăr, cei care se  împrieteneau aveau stiluri similare şi pe măsură ce se apropiau unii de alţii în rețea, stilurile semănau din ce în ce mai mult. Însă după ce făceau efectiv contactul, schimbările erau minore.
Ceea ce înseamnă că prietenii nu ne influenţează şi nu ne schimbă fundamental, ci că eram ca ei dinainte în anumite privinţe.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger