Cine poate face mai multe deodată, bărbatul sau femeia?

0

 Cîndva, superioritatea bărbaților față de femei era considerată un dat natural. Rămășițele acestei concepții se regăsesc astăzi în discuțiile despre capacitatea de a face mai multe lucruri deodată. Unii spun că bărbații sînt talentați la multitasking, alții că femeile. E timpul să terminăm cu această problemă falsă.

Multitasking-ul e văzut astăzi ca un talent necesar. Avem atîta tehnologie în jur pe care trebuie să o controlăm și atîtea relații sociale cărora trebuie să le facem față că numai o astfel de capacitate misterioasă cum e multitasking-ul pare să ne poată ține la suprafață.

De fapt, nu e nimic misterios. De cele mai multe ori, nu facem nici un fel de multitasking – avem o activitate conștientă și una sau mai multe automate, care nu necesită procesare intenționată. Facem mai multe activități dar nu controlăm cu adevărat decît una singură.

Presa occidentală are însă o obsesie cu războiul dintre sexe. Orice diferență psihologică între genuri e raportată și exploatată, ajungînd în final o preocupare constantă și deci una care pare să aibă importanță.

Într-o săptămînă aflăm că femeile sînt mai bune la multitasking, în alta că bărbații. Activitatea cea mai discutată din acest punct de vedere e șofatul. Dacă un bărbat și o femeie conduc și vorbesc la telefon în același timp, care se descurcă mai bine? La români, predomină ideea că bărbații sînt mai buni la așa ceva. Toată lumea e de acord că o femeie poate să țină un copil în brațe și să mai facă încă două trei activități serioase în același timp.

Care e deci adevărul? Cel mai solid studiu pe această temă spune că există dovezi pentru toate aceste prejudecăți, ceea ce înseamnă că niciuna nu e mai adevărată.

Unii oameni, bărbați sau femei, sînt mai buni la multitasking. Variația apare mai mult între bărbați sau între femei decît între bărbați și femei.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger