Cine poarta vina despaduririlor

17

CLIMATE-LOGGING/

Daca studiile sfarsitului de secol XX puneau despaduririle pe seama cresterii populatiilor rurale, unul recent plaseaza vina pe umerii numarului tot mai mare de oraseni rezultat in urma migrarii micilor agricultori la oras. Acestia din urma consuma mai multe produse vegetale si animale procesate de cand si-au ridicat nivelul de trai.

Despaduririle au devenit o mare sursa de ingrijorare in ultimele decenii, mai ales de cand oamenii de stiinta au stabilit ca acestea contribuie la intensificarea schimbarilor de climat. Studiile de la sfarsitul secolului XX au legat fenomenul de populatiile rurale in crestere, de construirea de noi drumuri prin paduri si de taierea copacilor intru extinderea culturilor agricole. De-atunci, tot mai mult locuitori de la sate au luat cu asalt orasele, in cautarea unui standard de viata mai ridicat. 2009 a fost primul an din istorie in care jumatate din omenire locuia in zone urbane.

De cealalta parte, uriasele ferme industriale au luat in stapanire regiunile rurale si s-au extins si mai mult in inima padurilor, cu scopul de a asigura rezerve de hrana pentru orasenii din vecinatate si pentru pietele agricole internationale, arata un studiu realizat recent de cercetatorii de la Earth Institute din SUA.

„Principalii factori responsabili pentru despaduriri nu mai sunt micii proprietari de pamanturi, ci pietele locale si internationale aflate departe de paduri”, explica Ruth DeFries, autorul principal al studiului, pentru publicatia Science Daily. El spune ca, initial, s-a mers pe strategia ca inghesuirea oamenilor in orase ar lasa mai mult loc pentru dezvoltarea naturii. „Dar acesti oameni plecati la oras si restul lumii trebuie hraniti”.

DeFries si colegii sai au analizat imagini cu pamanturile acoperite de paduri din 41 de tari din America Latina, Africa si Asia realizate in perioada 2000-2005 si le-au combinat cu trendurile economice si cele populationale. Analizele au aratat ca cele mai mari pierderi in materie de paduri erau legate de doi factori: cresterea populatiei urbane si – in special in Asia – exporturile agricole. Cresterea populatiei rurale s-a dovedit ca nu are nici o legatura.

In ultimii ani, tarile tropicale au alimentat pietele indepartate cu cantitati din ce in ce mai mari de ulei de palmier, boabe de soia, zahar, carne si alte produse procesate, care nu sunt folosite toate ca sursa de hrana. Uleiul de palmier si zaharul sunt transformate, de exemplu, in biocombustibili.

In plus, micii agricultori care au migrat inspre orase folosesc mai multe resurse din zonele rurale decat inainte, si asta pentru ca au venituri mai mari in regiunile urbane – motiv pentru care s-au si mutat acolo – si consuma astfel cantitati mai mari de produse procesate. Iar acest trend va fi intalnit si in urmatoarele decenii. Potrivit estimarilor ONU, doua treimi din populatia planetei va locui la orase pana in 2050.

Foto: Reuters

Tags:17 comentarii

 1. Cum cine NOI TOTI , de ce vi se pare ciudat cand am asistat la distrugerea lor prin indolenta noastra . Da , ne-am indepartat de subiect cu bine cunoscutul NU NE INTERESEAZA ,NU? Acum suportam consecintele sau nu inca ? Poate urmatoarea generatie .

 2. Eu fac enduro-peisagistic. Am vazut munti intregi unde nu am gasit un copac de care sa-mi sprijin motocicleta. Degeaba ai “rezervatii protejate” daca in jurul lor ai taiat totul…

  • DVS CU ENDURO FACETI FOARTE BINE MUNTILOR…TAIATI CARARI CO MOTO SI GONITI FAUNA CINEGETICA…SI FUMUL ALA ASA BINE MIROASE…FACETI DRUMETII, CEL MULT MERGETI CU BICICLETA.

  • Am vazut si eu niste “enduristi” care m-au umplut de praf prin padurile Sibiului. Zgomotul se auzea de la mai mult de un km. Enduro trebuie interzis oriunde exista fauna si flora.

   • marius si @dexter de ce va deranjeaza urmele si fumul motocicletei lu Dexter ?
    pe voi NU VA DERANJEAZA urmele,fumul,lasate de TAFuri,buldozere si drujbe si SAHARA care ramine in urma lor ???
    paiu si birna din ochi !

 3. Consumam excesiv sau mai bine spus risipim peste masura. SI pentru a vedea cat de mult risipim nu trebuie decat sa ne uitam la noi cum in fiecare sambata umplem cu varf cosurile la supermaket chipurile sa avem de mancare pentru o saptaman. Vinerea urmatoarea aruncam jumatate (in cel fericit caz) din ceea ce am cumparat si iarasi mergem sa ne cumparam mancare pentru o alta saptamana. Cresterea agricola nu se datoreaza in special cresterii populatiei ci cresterii excesive a consumului si a risipei, pentru ca marii perdanti ai lumii raman in continuare falmanzi uitandu-se cu cata darnicie aruncam la gunoi ceea ce pe ei poate uneori sa-i scoata din ghiarele foamei.

 4. Hai sa fim seriosi !!! Nu mai aburitzi lumea ! In Romania despaduririle au o cauza certa, nu supozitzii : RETROCEDARILE ! Deasemenea personaje concrete, odioase, oameni in carne si oase, indivizi venali abjectzi, gen acel personaj de trista amintire de la p.n.t. LUPU sau acest VERESTOI(FIERASTROI) ATILA de la udmr sau GH.FLUTUR de la pdl.

  • de ce retrocedarile ?
   crezi ca odiosii,concretii nu taiau padurile daca nu erau retrocedate ?
   eu stiu ca ei taie unde VOR MUSCHII LOR !
   ai vazut un odios in puscarie pentru faptele lui ? toata lumea stie cine sint ei si ce fac ! n-au platit nici macar o amenda ,in schimb un bade de la tara CEL MAI MARE DEFRISATOR (si-a taiat trei pari de gard ! ) face puscarie pt.”crima”comisa !
   “DEMOCRATIA ” ROMANA !!!

 5. CE o sa se intample cand Romania nu va mai avea paduri atunci tragedie caci in timp ce la noi se taie cum se taie la smecheri li se refac padurile, si atunci cand noi no sa mai avem material forestier ia gich cat o sa platim pentru un m3 de lemn.O tara, un moloz de dobi…

 6. CE o sa se intample cand Romania nu va mai avea paduri atunci tragedie caci in timp ce la noi se taie cum se taie la smecheri li se refac padurile, si atunci cand noi no sa mai avem material forestier ia gici cat o sa platim pentru un m3 de lemn.O tara, un moloz de dobi…

 7. Stimati Domni,
  Exploatarea silvica (silvicultura ca stiinta) este necesara.
  Defrisarea este un fenomen condamnabil.
  Cine este vina? Extrem de sinplu (ca o persoana din zona) !
  Nu se poate fura lemn din padure fara ca paduraru sa nu stie in mod exact cat, cine si cand. El este “cumparat” de roiul de persoane interesate si implicate- politaiul, primarul si tot personalul din primaria sateasca, care are fiecare neamuri, fara exceptie “patron de gater” care are ca mijloce fixe “JEEP-uri” si un utilaj de debitare de 1.000 de euro. Lasa-ma pe mine ca te las si eu pe tine (sa furi).
  Concluzie: Autoritatile statului cu atributii in domeniu.
  Chestiile cu retrocedarile sunt ale celor ce nu au notiuni despre proprietate, drepturi si obligatii si vor “parti sociale”.

 8. In Romania despaduririle au legatura si cu retrocedarile abuzive, dar si cu exploatarile masive in scopul comercializarii masei lemnoase.
  Peste toate se adauga taiatul ilegal dus inclusiv de catre cei ce traiau pe langa paduri.
  Pentru toate astea suntem vinovati cu totii, dar mai cu seama cei ce au condus tara asta in ultimii 20 de ani. Cei de la conducere ar fi putut sa impuna legi, ar fi putut sa aiba programe speciale pentru prezervarea naturii daca nu erau doar niste reprezentanti ai unor grupuri de interese cinice.

  Asa cum s-a exploatat masiv padurea amazoniana, asa se intampla la scara mica si in Romania. Tarile subdezvoltate nu sunt preocupate de protectia naturii, sunt doar un loc in care se fac bani. Noi suntem subdezvoltatii continentului european.

  Pt. Camil: Becurile eficiente si cresterea eficientei utilizarii, producerii si distributiei energiei, preucm si promovarea de surse alternative, regenerabile, sunt independente de protectia naturii.
  Populatia mondiala s-a dublat in ultimii 50 de ani si e pe cale sa se tripleze peste inca vreo 15-20 de ani.
  Consumam enorm, si in goana noastra dupa resurse am uitat ca facem parte din eco sistem si ar trebui sa-l intelegem si sa-l protejam, inclusiv in interesul nostru, al umanitatii.
  Trebuie sa avem grija sa pastram si padurile, dar si sa consumam cat mai eficient ceea ce planeta ne ofera.
  Multi spun ca asta reprezinta ceva impus de alarmistii ecologisti, eu cred ca reprezinta doar o intoarcere la un mod de trai rational, sanatos si in armonie cu natura.
  Nu cred ca sunt exemple de urmat cei ce mananca ca spartii, cei care rad paduri sa toarne asfalt pentru casele lor somptuoase, cu mult prea mari fata de necesar. Nu cred ca blocurile, vilele, masinile puternice sunt etaloane de estetica, cred ca muntii, apele, fauna si flora sunt minuni pe care am uitat sa le apreciem si pe care le distrugem fara nici cea mai mica retinere ca sa ne extindem noi mediul fetid in care traim.
  In toate trebuie sa existe o masura, iar noi oamenii nu putem spune ca avem vreo masura in ceea ce facem.

  • FINLANDA ii printre primele tari din lume,cu suprafata impadurita,raportata la suprafata tarii.
   finlanda IMPORTA lemn si nu-si taie padurile ei !
   de ce ?
   pentru ca finlada are conducatorii din finlanda,nu din ROMANIA !!!

 9. Am uitat sa precizez ceva legat de paduri:
  In Germania postbelica, planul Morgenhau, ce urmarea scaderea capacitatii Germaniei de a duce razboi, includea despaduriri masive.
  Un exemplu extraordinar de autoconsum este cel al civilizatiei insulei Pastelui, ce si-a taiat padurile pentru constructia de statui, iar urmarea a fost disparitia civilizatiei.

 10. Gigi Maybachistu' Ecologic on

  S-ar putea sa fie de vina si populatia rurala urbanizata, dar parca si baronii lemnului in frunte cu un domn Cherestoy Attilla ar trebui sa raspunda la niste intrebari mai complicate, impreuna cu colegii lor mai vestici 🙂

  Propaganda construita in jurul ideii despaduririlor de catre presa anglofona cam seamana a praf in ochi – pe de o parte ne bat la cap de vreo 50 de ani incoace cu “distrugerea Amazoniei, plamanul verde al planetei” (mai nou, au realizat ca vor ajunge subiect de bancuri si au inceput sa mai pomeneasca si de Indonezia, Malaysia, Noua Guinee), pe de alta parte tac precum …lemnul cand e vorba de uriasa padure boreala, intinsa pe 3 continente, din Alaska peste Scandinavia si Siberia, de vreo 10 ori mai intinsa decat Amazonia. Iar defuncta Uniune Sovietica nu era tocmai un exemplu de administrare rationala, indiferent ca era vorba de lemn sau altceva, nici macar in comparatie cu oligarhii lor de acum. Cam ciudata treaba cu “plamanii verzi, dintre care unii sunt mai verzi decat altii”.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger