Cine ne formează copiii: femeia care aduce educaţia ecologică în școlile din România

3

Acum șase ani i-a venit ideea să țină câteva lecții de ecologie cu elevii din clasa fiului ei de 11 ani pentru că tinerii nu prea se înțelegeau între ei, dar cu ajutorul plimbărilor în natură și la târguri de tehnologie de mediu s-au împrietenit. În prezent are deja peste 7.000 de elevi din 30 de școli din toată țara care au participat la cursurile ei despre protecția mediului. Felicia Ienculescu-Popovici și-a propus să introducă educația ecologică în școlile din România, dar chiar dacă este ajutată de soțul ei și de numeroși voluntari cu care lucrează la Greenitiative, impactul a rămas încă limitat.

 

educatie-mediu0-640x300

de Roxana Bucată

 

Printr-un proiect care va începe în aprilie și se va desfășura pe durata a doi ani împreună cu WWF România și Viitor Plus, Felicia și colegii săi din Asociația Greenitiative vor încerca să introducă un opțional de educație ecologică la clasele de gimnaziu și astfel să îmbunătățească semnificativ educația de mediu și dezvoltare durabilă la nivel național.

Felicia este o “profesoară” care aplică principiile pe care le predă în viața proprie. Ea a părăsit viața de București pentru un trai în armonie cu natura la Mogoșoaia, unde a construit împreună cu familia ei o casă verde și un sediu pentru asociație, clădiri care respectă principiile de green building. În ultimii ani, sediul Greenitiative a fost vizitat de sute de elevi, studenți și profesori interesați de ecologie. Pentru săptămâna de educație nonformală din acest an, ea a pregătit proiectul “O zi verde la Mogoșoaia” care e gândit pentru a scoate elevii din mediul închis de la școală și a-i duce în mijlocul naturii. 60 de elevi de la Colegiul Național “Elena Cuza” se vor bucura de o zi de primavară la Mogoșoaia și vor învăța să-și reducă amprenta ecologică explorând o clădire verde, folosind-o ca “obiect de studiu”. Ei vor afla și despre mici schimbări în stilul de viață pe care le pot face pentru a-și micșora impactul asupra naturii. Felicia a planificat și alte activități pentru Săptămâna Școala Altfel care se vor desfășura în școli, precum “Cum să-ți reduci amprenta de carbon în cinci zile”.

Practic, 90 de elevi de la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” vor învăța, cu sprijinul Greenitiative, WWF România și al Asociației Peisagiștilor, ceva diferit în fiecare zi: cum să colecteze selectiv deșeurile acasă și la școală, cum să-și reducă amprenta asupra apei, cum să evite risipa de alimente, să gătească natural sau să grădinărească. Lecțiile nu vor fi cu manualul în față, ci cu mâinile îndesate în pământul din grădina școlii sau în salatele de legume.

Lecțiile de educație ecologică pe care le-a demarat Felicia când în România nu se discuta încă prea mult despre gazele cu efect de seră au ajuns în tot mai multe școli și numeroși profesori au avut ei inițiativa de a chema specialista să vorbească despre ecologie. Unele școli se află și la al treilea an consecutiv de activități în colaborare cu Greenitiative, altele abia fac primele activități, iar în total sunt 30 de școli în toată țara unde Felicia a organizat direct ore de educație ecologică. Pe lângă aceste școli, mai sunt și altele în care educația ecologică a ajuns prin intermediul materialelor Greenitiative. În ciuda eforturilor mai multor organizații de mediu implicate în educația ecologică, impactul rămâne scăzut la nivel național. Toate inițiativele de până acum au vizat în special educația nonformală, prin proiecte limitate ca arie geografică, număr de elevi și profesori sau perioadă de desfășurare. În 2014, Greenitiative a câștigat, împreună cu WWF România și Viitor Plus, un grant de la Fondul ONG, prin care să creeze o platformă de susținere a școlilor interesate de eco educație la nivel formal și nonformal. La sfârșitul proiectului va exista chiar și un opțional de educație de mediu și dezvoltare durabilă care se dorește să fie adoptat de cât mai multe școli. Procedura prin care poate fi introdus un nou opțional pleacă de la profesori și de la inspectoratele școale pe care Felicia și colaboratorii săi vor încerca să le convingă de necesitatea educației ecologice în curriculumul pentru gimnaziu.

Noi așa vrem să mergem, democratic, nu să impunem, ci să convingem școală cu școală să facă ceva mai mult, o oră săptămânal în decurs de un an la nivel de școală este mult mai mult decât să ne ducem noi să facem o activitate câteva ore, să plecăm și să lăsăm lucrurile tot așa”, spune iniţiatoarea proiectului ecologic.

Citiți articolul integral pe viitorulromaniei.ro.


3 comentarii

  1. Initiativa este de apreciat dar se va opri odata cu proiectul!

    Exista cateva programe (eco)educationale avansate, care ruleaza la scara mare chiar si in Romania, cum ar fi Eco-Scoala (are 20 de ani cred, detalii la eco-school.org). Sunt sigur ca mai sunt si altele. Stiu este greu de crezut pentru cei care cred ca au inventat educatia ecologica non-formala, dar in fiecare judet exista cel putin un grup cu idei excelente, cu proiecte viabile pe termen lung.

    De fapt comentariul nu are ca subiect principal proiectul acesta, ci sa dau o idee de explorat de catre TOTB …. de ce in Romania totul porneste ca prima initiativa si nimeni nu vrea sa foloseasca avantajul experientei altora? O fi doar pentru a face proiectul finantabil sau fiecare proiect sta in cutiuta lui pana isi da obstescul deadline? Mai bine ati numi site-ul stay in your box, speak for yourself. Ar reda mai bine modul in care sunt scrise articolele.

  2. Eu o felicit pe Felicia (care mie imi este chiar draga) dar n-ar strica mai multa “acuratete” in titluri 😀
    Suntem o gramada care facem “educatie ecologica in scoli”, unii de vreo 20 ani! In afara de educatia mai putin “formala” chiar eu (dar fara sa fiu singura) am colaborat la o curicula (si manuale de la cls. a III-a la a VII-a) inca din 2004) iar in prezent suntem la a 3-a editie a concursului “Peisajul de pe strada mea” care s-a extins de la 2 clase dintr-o scoala la 5 scoli din oras. Asa ca… ëducatia ecologica in scoli” e adusa de mai multi dintre noi 😀

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger