Cine ești?

18

Nu pot să cred că, după cinci proteste majore în București, există oameni care nu știu despre ce este vorba. Este cel mai mare miting, marș, manifestație sau cum vreți să o numiți și tu încă nu ai o părere. Să nu te fi interesat, pe net, la TV sau radio sau măcar la colegi sau din ziare.

 

1382356_10152206481844942_892943593_nFoto: Mircea Struțeanu

de Alexandru Gherasimescu

 

Sunt români din străinătate care nu sunt și nici nu vor fi atât de afectați de ceea ce se întâmplă acum în țară. Un prieten din Austria și unul din Anglia (străini amândoi) mă întreabă ce se petrece la noi. Verifică dacă informațiile din media sau de pe net sunt adevărate. Iar tu? Nimic. Nici o reacție. Dacă nici asta nu ajunge la tine, atunci ce te mișcă? Ce resorturi sunt în spatele ființei tale, de o pun în mișcare? Ce ar trebui să se întâmple pentru ca tu să te apleci asupra unei probleme? Te întreb fără nici o ironie. Îmi doresc să știu ce anume te face să te dai jos din pat dimineața? Ce anume te bucură sau te întristează? Ce emisiuni vezi și ce cărți citești? Unde-ți petreci timpul liber și mai ales ce fel de om ești? Poate te vor lăsa rece toate întrebările mele legate de persoana ta sau poate te vor face să ridici o sprânceană. Habar nu am. Și tocmai asta este problema. Nu știu nimic despre tine. Nu am idee cum e să fii în pielea ta. Nu pot minți acum, zicând că m-ar interesa prea mult persoana ta. Nu ești chiar atât de important. Totuși, o singură ”calitate” te pune în momentele astea în centrul atenției mele. Ești majoritar. Ești majoritar și inert. Și asta înseamnă că modul în care tu te manifești îmi afectează direct viața. Deciziile tale, atitudinile tale sau lipsa lor, mai degrabă, îmi creionează viitorul. Dacă aleg să rămân mai departe în țară sau dacă voi ceda ispitei de a pleca afară. Dacă voi avea o taxă în plus pentru niște drumuri de căcat sau nu. Dacă va trebui ”să-mi aștept cuminte rândul la un rinichi” când voi fi la spital sau dacă unii vor hotărî că japca este legală, toate astea depind de tine. Iar lipsa de acțiune și ignoranța ta în toate domeniile fac acest lucru înfricoșător. Și-mi este teamă pentru că nu știu cum să te recunosc, nu știu nimic despre tine și nici cum să ajung la tine și să-ți spun că îmi faci rău. Chiar ”neștiind” îmi faci mai mult rău decât poate cineva să facă unei societăți. Deci acum ai înțeles de ce mă interesează ceea ce crezi, gândești sau faci. Sper să manifești și tu măcar aceeași grijă față de viața mea.

 

Părerea Voastră

Am deschis pe TOTB.ro o nouă rubrică, unde vom publica textele primite de la voi, cititorii vigilenți care, din când în când, puneți mâna pe tastatură și ne scrieți. Într-o lume unde e din ce în ce mai limpede că jurnalismul cetățenesc poate compensa pentru hibele unei prese centrale predominant corupte și animate de interese politice și presiuni comerciale, cu toții sutem datori să rupem, măcar din când în când, bariera dintre consumatorși producători. Adică să devenim prosumatori, să ne implicăm și să dăm mai departe mesajele noastre: Acțiunea e contagioasă. Cu alte cuvinte, așteptăm textele voastre pe Facebook sau pe adresa [email protected]


18 comentarii

 1. Vlad Tepes via Facebook on

  Hai ma ca civismu in Romania e in faza incipienta ! Pana vor iesi 100.000 pe strada in B pentru o cauza,alta decat foamea,vor trece ceva zeci de ani !

 2. Individualism la maxim. Acesta este răspunsul Alexandru. Promovarea prin educație, prin sistemul de învățământ a competiției, centrarea pe obținerea rezultatului și nu pe acțiunea în sine , duc la o astfel de nepăsare. Dacă am obținut lucrurile de care aveam nevoie înseamnă conform paradigmei actuale că mi-am atins țelul. Mi-am atins scopul în viață. Toate obiectele care le-am obținut sunt palpabile și există în jurul meu. Cum m-ar putea pune în mișcare un concept? Un șir de idei… Întrebarea ta retorică este bine pusă aici. Și eu m-am întrebat, convins fiind că fiecare are un buton care îl pune în mișcare, care-i trezește civismul. Din păcate acest buton declanșator stă ascuns sub tone de propagandă și iluzii.

  • romanii sunt rupti de frica si abia de cativa ani au inceput cu adevarat sa nu se mai uite la tv si sa caute singur informatia, cred ca nu va mai trece ff mult pana se va afla adevarul despre cine suntem am fost samd!

 3. Sunt cel care considera ca au existat in ultimii ani multe motive mult mai serioase de a iesi in strada. Indiferent ce partide au fost la putere, de la revolutia din 89 incoace am avut atatea si atatea motive sa ne rasculam impotriva lor si nu am facut-o. Daca vrei cateva recente, iti voi aminti de momentul in care, sub pretextul crizei, au taiat salariile cu 25%, de momentul in care votul a 7.4 milioane de romani era calcat in picioare de catre nesimtitul de la conducerea tarii, de numeroasele momente in care banii publici erau furati sau folositi in scopuri personale, pe fata.

  Sunt omul care nu intelege din ce motive obiective ies mii de oameni in strada acum, cand este vorba de o problema locala, pana la urma, dar in cazurile enumerate mai sus si in multe alte cazuri de importanta nationala, ca sa zic asa, ori nu iesea nimeni in strada, ori ieseau cateva zeci, sute, sau, in cel mai bun caz, cateva mii.

  • Daniel,

   Au fost multe motive de ieşit în stradă şi acestă întrebare „de ce acum?” este una validă, dar în acelaşi timp fără nici o importanţă – uite că se întâmplă acum, nu înţeleg care-i problema.

   Ai dreptate de exemplu cu tăierile de salarii, N-ar fi trebuit să taie salariile, mai ales de la sănătate sau educaţie. În schimb ar fi trebuit să concedieze 50% din funcţionarii publici, pentru că marea lor majoritate doar stau degeaba, angajaţi pe nepotisme, mutând hârtii de colo colo. Ştii câţi angajaţi are statul federal în SUA? În jur de 2 milioane la o populaţie de peste 313 milioane de oameni. Noi avem 1.5 milioane de angajaţi ai statului la sub 20 milioane de oameni. Şi-n condiţiile în care nu mai sunt bani, trebuie să faci tăieri. Ziceţi merci că România încă nu a dat faliment, să murim toţi de foame.

   Şi putem dezbate mult şi bine cum de s-a ajuns în situaţia asta, deşi ştim cu toţii cum – toate partidele au furat cât au putut. Însă eu pur şi simplu n-am putut ieşi în stradă să susţin alianţa USL, alianţă formată numai din baroni şi puşcăriabili, aceeaşi oameni ce ne-au distrus ţara şi economia din 1989 încoace, în frunte cu Adrian Năstase. Până când Iliescu, Voiculescu, Ion Stan, Olosz Gergely, Dragnea, Fenechiu, Mitrea, Ridzi, Atanasiu şi toată şleahta asta nu intră la puşcărie, eu nu voi face niciodată nimic ce poate beneficia orice partid din componenţa actuală a USL. Asta pentru că n-am memoria scurtă. Cât despre Băsescu, stai calm că-i vine şi lui rândul.

   Cât despre problema Roşiei Montane, te contrazic, NU este o problemă locală, este o problemă de securitate naţională, de subminare a statului de drept şi de încălcare a constituţiei. Este una dintre cele mai grave probleme pe care le-am avut vreodată, pentru că este ameninţat dreptul la proprietate garantat de constituţie şi legitimează jaful naţional printr-o lege cu dedicaţie (proiectul este ilegal şi-n loc să fie modificat proiectul, se modifică legea). Când avem salarii mici, sau ne pierdem locul de muncă, ne descurcăm, dar ce ne facem când ne pierdem drepturile? Atunci să vezi muritori de foame.

   Din punct de vedere ecologic, documentează-te vizavi de dezastrul petrecut la Baia Mare, clasificat ca al 2-lea dezastru ecologic European după Cernobâl – iar proiectul de la Roşia Montană va fi la o scară mult mai mare şi vorbim de un lac de steril de 8 KM, contaminat cu cianură şi metale rare şi de un baraj construit pe gresii – baraj care dacă se va fisura în următorii 100-400 ani, ameninţă să otrăvească şi Tisa şi Dunărea. Institutul Geologic al României a fost foarte critic vizavi de acest proiect şi nici un minister al mediului n-a avut tupeul să-şi dea cu subsemnatul pe avizul de mediu. Să te văd când nu vei mai putea bea apă de la robinet.

   Iar din punct de vedere economic, este un dezastru. Statul român speră să câştige vreo 3 miliarde de EUR şi vreo 800 de locuri de muncă distribuite pe 15 ani. Dar în zona aia sunt mii, zeci de mii de oameni ce trăiesc din agricultură sau din prelucrarea lemnului, oameni ce-şi vor pierde locul de muncă datorită poluării. Şi până acum Uniunea Europeană a tot pompat vreo 20 de miliarde de EUR în economia noastră, bani pe care nu am fost în stare să-i cheltuim – asta aşa, ca pentru comparaţie. Vorbim de mărunţiş.

   Tu când te gândeşti la stomac, te înţeleg, e naşpa să n-ai bani, să n-ai ce pune pe masă. Te înţeleg, am fost şi eu acolo şi pe viitor poate voi fi iar. Dar aici e vorba nu numai de noi, ci şi de copiii noştrii şi de viitorii noştrii nepoţi. Am răbdat cât am putut, dar acum e timpul să ne cerem viitorul înapoi.

   Şi nu te gândi că Roşia Montană este singurul motiv pentru care ies oamenii în stradă. Nu, nu, Roşia Montană este în acelaşi timp şi un simbol şi o bătălie ce o putem câştiga. După Roşia Montană vor veni şi altele. Este doar începutul (şi sfârşitul pentru ei). Aşa că, sfatul meu, ieşi în stradă.

 4. N-am chef sa ies in strada sa ma tin de mana cu niste necunoscuti, sa bat cu petu-n ghidon si sa imi fie dor de Bratianu si Eminescu. Daca esti minoritar si iesi in strada nu inseamna ca esti nici mai citit nici mai destept. Ai doar mai mult timp, mai multa rabdare, ai mai multa energie de cheltuit. Incepe sa ma oboseasca pozitia asta plina de fronda a Protestatarului Luminat.

  Ce ma preocupa? Ce citesc? Ce ma fericeste? Degeaba ti-as raspunde la acestea, oricum pentru tine nu conteaza din moment ce ti se pare ca daca nu ies in strada, ma preocupa, citesc si sunt fericit degeaba.

  A nu protesta este poate o chestiune de intimitate. Sincer, imi este rusine sa ies acolo si sa tip cu gura si cu petu cand eu traiesc intr-o bula. Si tu traiesti intr-o bula si probabil multi altii ca noi. Viata din afara bulei noastre nu este prea placuta. Si nu, nu te acuz ca esti hipster sau mai stiu eu ce. Ba chiar te felicit pentru energia si vointa de a protesta. Nu te judec pentru ceea ce faci pentru ca nu stiu unde anume este dreptate. La mine? La tine? Dreptate si judecata sunt in alt loc, undeva intre Sartre si Steinhardt. Bunaoara daca nu stiu unde este dreptatea, cum as putea sa te judec?

  Si atunci am sa te rog nici tu sa nu mai judeci. Sa nu-ti mai pui intrebari retorice ca un epigon. Si acum nu vorbesc numai de tine, Alexandru. Ci vorbesc de cei multi care judeca pe cei si mai multi si inerti care nu ies si nu striga si nu au, poate o opinie. Purtati-va crucea cu decenta si asumati-va doar o opinie, nu un Adevar. Si daca tot am pomenit de Sartre, lasa-ma sa-ti dau un sfat romantic: Avoir raison avec grâce et tort avec autorité.

  Noroc bun!

  • subscriu la parerea lui Andrei, m-am saturat de hipsteri. Am si eu o intrebare: cei ce protesteaza in strada toata ziua din ce traiesc? eu trebuie sa muncesc de la 9 la 18 de luni pana vineri, apoi imi petrec timpul cu familia si cu fiul meu de 3 ani si jumatate…. Oare , ma intreb eu asa retoric, nu cumva cei care iesiti la proteste , nu sunteti subventionati? S-aveti “multe multe succesuri”.

   • Sorin, doar nu te gandesti ca cei care ies la proteste nu au familie, ei sunt cei mai indreptatiti sa protesteze, pentru ca nu vor sa lase copiilor lor un aer poluat, o apa otravita si un pamant pe care nu se mai poate cultiva nimic. Pamantul asta pe care stam nu a venit la pachet cu niste instructiuni de folosire, dar numai fiind in armonie cu el putem observa ce-i face bine si ce nu. Daca s-a demonstrat si se demonstreaza in continuare ca mineritul prin cianurare, gazele de sist obtinute prin fracturare hidraulica si (GMO)organismele modificate genetic, nu sunt bune nici pentru pamant, nici pentru apa, nici pentru aer si implicit nici pentru noi de ce sa ne incapatanam sa sustinem contrariul?
    Andrei, in momentul in care aerul, apa si pamantul din “bula ta” vor fi infestate cu diferite substante despre care ai fost avertizat, probabil o sa fie prea tarziu sa-ti mai para rau ca ai ignorat avertismentul.
    In tarile in care au iesit suficient de multi oameni pe strazi, aceste lucruri au fost interzise. Au iesit pe strazi pentru ca au vazut deja aceste “efecte binefacatoare” produse de cianurare, fracking si GMO. Este absolut necesar pentru voi sa simtiti pe pielea voastra acele efecte ca sa iesiti in strada si sa tipati tare sa se interzica aceste lucruri si in Romania?

 5. Pingback: 1 – Uniti Salvam

 6. Why the real question isn’t ‘Who are you?’ but ‘Who are we?’

  Captain Planet I deeply appreciate and respect your questions. They’re questions being asked by many of those taking part in activities and events across the country and around the world in support of Salvati Rosia Montana. They’re questions that deserve answers – but also tell us as much about ourselves, the movement, our country, and this moment, as they try to discover about those you’re asking them to.

  Is it unusual that people aren’t becoming active and involved in the movement? Of course not. Is it strange that perhaps the majority of the country still don’t really know what it’s all about and what’s happening? Not at all. That’s quite obvious and natural too. Are there ways we could more effectively reach out to and engage people, and perhaps some things that would be beter for us not to be doing? Yes, in fact, there are. The movement has been doing many/some of these, but there are many more, and some principles and values that may be useful for us to internalise, if we really want a. this movement to be successful and b. for it to contribute to something new and better in Romania with c. the overwhelming majority of Romanians (or at least very, very, very many of them!) becoming involved.

  Learning from Movements Around the World…and learning from and knowing our own people, society, history and culture:

  Movements for social change (environmental, social justice, economic, political, civil rights, liberation, etc) are not new. There have been thousands. Very many have been successful. Many have not. And often: success comes over time, not at once, and even movements which have risen up and then collapsed, have also helped to contribute to deep, significant transformations and change over time. What are some things that might be worth learning / drawing from movement around the world related to engaging broader society / populations in a movement:

  A. RESPECT
  First and foremost, and perhaps the most important of all. If you want people to become involved in a movement, always, ALWAYS treat them with respect and dignity. Don’t insult. Don’t belittle. Don’t talk down to them because they’re not as righteous, wonderful, mobilised and active as you are.Treat people with respect and dignity and act with respect and dignity. If we want something better for the country for the future: let’s make it a reality today in how we act towards and treat each other.

  B. KNOW YOUR CULTURE, PEOPLE’S PSYCHOLOGY AND HISTORY
  The present didn’t come out of nowhere. It has a past. Romanian citizens have lived through many moments of being ‘promised’ something better, only to see it not happen (or not as clearly and as immediately ‘real’ for them as they’d like). They have been lied to by politicians, and manipulated by many. At the same time – there is a tremendous amount of deep wisdom, deep understanding, and deep…integrity, beauty, culture, in Romania. It’s a ‘depth’ that doesn’t just ‘jump up’ right when you want it to. Drilled into so much of our society over decades people have integrally learned to be disempowered, sceptical, and not to believe in themselves or each other and their ability for change (at the same time, you’ll see people across the country ready to volunteer, to help out, to show hospitality and kindness. Those who think life is ‘one’ or ‘the other’ or ‘black and white’ may be sweet, young and naive, but more experience in life will show an incredible bouquet of colours, and why it can be challenging sometimes to know how to engage with it all). Two of the best books I ever read to understand psychology in Romania were ‘Discourse on Colonialism’ and ‘The Coloniser and the Colonised’. Neither was actually about Romania, but they touched on such deep fundamental aspects that are so deeply present in the society that they were well worth reading. If people want to mobilise, inspire and encourage people to take part, in any society, country,culture in the world, we need to deeply know: what is it within people’s culture and individual personalities that holds them back, makes it difficult to get involved, or gives them fundamentally legitimate (and sometimes not as legitimate) cause for scepticism. Then: we need to also draw upon the deepest and most beautiful within that psychology and culture, what people value, what they know / feel to be true, to mobilise and engage them. Gandhi understood and did this brilliantly in India (and it happens to be his birthday today – October 2nd). For those who dismiss this, it’s worthwhile remembering he – together with many others – built one of the largest movements in the history of humanity, a movement people were directly involved in, a movement which overthrew the most powerful empire the world had known in the centuries leading up to it. For those who quickly dismiss…read, learn and discover a bit more. You’ll find it both empowering and inspiring.

  The movement so far in Romania has been truly extraordinary. Beautiful, creative, inspiring, courageous. If we want it go grow further and reach those not yet involved, we need to be creative, and deeply dive into knowing psychology and culture, and finding positive/empowering ways to reach out to people.

  C. EARN TRUST & CONFIDENCE….AND INSPIRE
  For people to become involved they often need to be able to trust. In Romania, trust is often at a minimum. Trying to convince people to become involved (even for something as simple as a demonstration), may not be that easy – if they don’t know you and have a reason to trust you. Here, the movement, and every single one of us as individuals, has a responsibility to earn our society’s and our neighbours’, friends’ and family’s trust. “But I’m doing something that’s right! They should come out and join in if they care!”. Yes, that’s true, but if we are really committed, and really believe in this, and really want to succeed, we need to take those extra steps and think: how can we act, how can we behave in a way, how can we develop the movement in a way….that earns people’s trust and makes them feel inspired.

  D. CONVINCE PEOPLE SUCCESS IS POSSIBLE AND THE CAUSE IS WORTH IT
  One of the most powerful keys to success in any movement: when we’re able to convince people that success is possible, and this is a cause that matters. The ‘Catch-22’: the movement can succeed if people become involved; people need to believe it will succeed to become involved. How do you reach that ‘clicking’ moment, that ‘turning point’, where it begins to escalate (even with students coming back now, which could make numbers much larger, the movement could very easily go either way. Larger numbers of students might make the movement more ‘exciting’ but it could also turn others away and ‘marginalise’ the movement overall if it’s not careful. What might be important to think about: engaging students is absolutely excellent and important. Let’s give equal attention to engaging the broader population, especially: adult professionals / parents / grandparents). Convincing people success is possible doesn’t happen overnight. It takes perseverance and also social education and awareness raising. We can show and make visible: i. successes from the past in Romania and ii. successes from movements in other countries. This can also help inspire and educate people … and encourage them to take part.

  E. “THIS IS ABOUT ME. I WANT TO GET INVOLVED” – It takes deep listening
  One of the most important ‘success moments’ of any and every movement is when it’s able to get people (made up of each and every citizen) to feel: this is about me! I want to…I NEED to get involved. Yes people have many different issues they’re thinking about. Yes many people are distracted by the realities of our daily lives. Yes for many people..they see so many problems in the country, and they don’t particularly feel connected to “Rosia Montana”, when they have so many worries they’re struggling to deal with themselves. When Marilyn Manson was asked ‘what he would say to the people of Columbine’ (where some blamed him and his music for inspiring the shootings at the highschool), his answer was: “I wouldn’t say anything. I would listen. That’s the one thing no one is doing.” The demonstrations and the meetings, actions, events, sign painting, hard, creative and inspiring work that leads up to them are…awesome. Amazing. Exciting. Exhilarating. When you’re in the middle of them they feel…incredible! And we wonder: why isn’t everyone joining. For single mothers or fathers trying to take care of their kids while working one, two or three jobs; for the average person in Romania trying to make do with incredibly poor salaries; for pensioners who don’t have enough to live and survive with dignity; for those facing the reality of gas prices going up AGAIN while salaries are stagnant or for very many declining…that excitement isn’t felt. And is it true that “if we want to change those things we need to start somewhere! Rosia Montana in a way is about ALL of that! About no longer allowing government and state corruption and incompetence. About solving those things by using the resources of the country to benefit the people of the country.” Yes. In many ways it is. But: if I want someone to know, to feel that, I may also have to first show the respect, the deep authenticity…of listening to them. Of their challenges. Their problems. Their thoughts, dreams, concerns. Then…if I listen deeply. Authentically. If I truly understand. Then, perhaps…I can have a discussion with them, together, where we see: You are Rosia Montana. I am Rosia Montana. This IS about us. About our future. It’s about wanting something better. It’s about courage. It’s about demanding but knowing that we also have to get involved to CREATE dignity. And yes: it’s about craziness. About crazy, wild, wonderful…hope. Believing in ourselves. Believing in each other. And I’m asking you…I’m asking you to believe with me. To trust with me. To walk with me. And I will walk with you. I’m not asking you to come out and get involved just because I thin it’s important. Because I want YOU to. I’m asking you because I want to get involved to help and support what you care about, what matters to you. Because I am rising with you.

  E. PERSEVERE…AND GROW THE MOVEMENT
  Most movements don’t succeed overnight. They take time. They take thousands of conversations. They take, as the brilliant mobilizer and thinker of liberation Eqbal Ahmad said “out organising, out administering the occupier”. The growth of this movement lies in ten thousand dialogues. Lies in organising workshops, seminars, ‘cafe discussions’ to engage more people – especially also those who don’t agree with us! And always, always treating them, each other, ourselves, every one of us with respect. It lies in training programmes on social mobilisation and civic engagement or nonviolent action to help people learn the skills for how to build the movement. It lies if organising fun, exciting, respectful ways of informing people (exactly as so many are doing! and it’s so exciting and wonderful to see!). It lies in acts of daring and creativity…like dropping giant banners to drape the walls of stadiums, apartment buildings, etc. It lies inside every single one of us. We’ve been active..many of us…for a month. Others have been active for 14 years. Others…over the coming days…will begin to make the decision to get involved. And from dozens to hundreds to 30.000 plus to 5.000 to millions…the movement will grow. If we keep our hope. If we keep our joy, passion, determination, fun, creativity and inspiration. If we listen to each other and are there to support each other both when we’re excited and when we might feel depressed or down. If we talk to our mothers and fathers, our grandparents, our neighbours, and convince them to come out and join us.

  Some creative ideas:
  – prepare information pieces on Rosia Montana and announcing demonstrations and give them to thousands of taxi drivers to post in their taxis
  – organise painting sessions with families and youth / children to paint the future they want for Romania
  – organise meetings, workshops, seminars and conferences at universities and in public spaces to discuss what’s happening in Romania and Rosia Montana. Try(!) to have speakers that are actually inspiring and constructive, and not just angry or depressing / alienating people! Be ready for people to disagree. Breathe deeply. Respect them. Listen to what they’re saying. And then honestly share what you believe in…and base it in real knowledge, facts and accurate information
  – get theatre performers to perform street theatre in the middle of busy streets, in faculties, in malls. Don’t let people know there will be a performance. Start..and build the audience!
  – do flash concerts and dedicate them to Rosia Montana
  – join those wonderful bicyclists who are biking for Rosia Montana!
  – link with TedX organisers and organise TedXs across the country and IN ROSIA MONTANA on Salvati Rosia Montana! In addition to the movement and what’s so amazing about it, address themes such as: how to create jobs and good, environmentally friendly development in Romania’s rural areas; how to create an authentic, democratic state that serves the country and people; how to cultivate empowerment, courage and hope in Romanian citizens; and much, much more!
  – engage with local authorities in your area to get them to pass resolutions opposing the project and supporting Romania’s democratic rising
  – create a MASSIVE global movement of millions of Romanian’s posting our pictures on FB and on walls of buildings in our cities saying with a sign saying (in Romanian, Hungarian, German, English, French, Spanish…) “I AM ROSIA MONTANA!”
  – inspire artists, musicians, performers, film makers to use their gifts to support this movement in Romania, and also to do large or small acts to speak out
  – create movements of citizens (including especially students and reaching out more broadly) calling upon citizens and companies around the world to DISINVEST from RMGC and Gabriel Resources and to have them removed from stock exchange listings

  There are so many more ideas! In Cluj and in many cities people are beginning to organise weekly meetings to enable people to come together, in large assemblies / democratic forums, and then meeting also in smaller ‘action’ or creativity groups to address different themes.

  And…at the end of the day…if I really want to know ‘who you are?’, if I want to find out someones reasons, feelings, what motivates them, what holds them back…I’m not going to do it by making a post on Facebook or the internet. I need to actually go to that person…and listen. With respect. With dignity. Sometimes I’ll succeed. Sometimes I won’t. But then…our movement will grow. And we will know who we are.

 7. Asa cum cei care protesteaza au motivele lor, si cei care nu protesteaza au motivele lor. Iar unele cazuri te asigur ca nu sunt indiferenta si nepasarea. Unii au pur si simplu alta opinie decit cea a protestatarilor. Altii aleg sa nu iasa in strada chiar daca sunt de aceeasi parere cu protestatarii. E si cazul meu. Motivul n-are sens sa ti-l spun, pentru ca probabil nu te intereseaza. Si chiar daca te-ar interesa, aproape sigur nu l-ai intelege.

  Insa te rog sa retii o chestie: indiferent cit de justa este cauza celor care protesteaza, ea ramine doar opinia lor. Iar modul cum isi exprima opinia e, iarasi, alegerea lor. Insa asta nu le da dreptul sa-i judece pe ceilalti si sa le bata obrazul. Nimeni nu este responsabil pentru alegereile altcuiva, individ sau grup de indivizi.

 8. Am încercat să văd şi eu cum gândesc cei care nu vin la proteste, nu-s bolnavi, nu au nici probleme majore. M-am izbit de următoarele răspunsuri:

  – nu rezolvaţi nimic aşa. Puteţi ieşi şi 100 000, tot nu se schimbă nimic.
  Insistam şi-i întrebam:
  – avem vreo modalitate mai bună de a ne exprima opoziţia? Ok, dacă noi nu rezolvăm nimic ieşind, voi ce rezolvaţi neieşind?
  – nimic, dar măcar nu ne pierdem timpul.

  🙄

  Daniel, RM e departeeee de a fi o “problemă locală”.

  • Nu stiu daca ai obervat dar protestee nu sunt in timpul programului de lucru, chiar si daca ai face overtime tot ai avea timp sa vii la proteste. Eu fost in fiecare saptamana la proteste si singura “subventie” pe care am primit-o a fost bursa de la facultate. M-am intalnit cu o multime de cunoscuti la proteste si toti lucreaza. Iar timpul petrecut cu familia nu trebe sa fie doar inauntru, sunt foarte multi parinti care vin cu copii la proteste.

 9. Ideea cu democratia e sa negociezi o cale cat de cat de mijloc. Sau macar ca partile sa accepte si sa intre intr-un dialog rational pe tema in cauza.

  Oricat de mult mi-ar displace guvernul si clasa politica, resping orice forma de fanatism si deci nu pot veni in strada.

  Totusi poate este ceva bun in protestele astea: simplul fapt ca exista. In timp societatea romaneasca va continua sa evolueze (sper!) si poate vom avea si proteste pe teme ceva mai importante. Ce e cu statul de drept in Romania, ce e cu coruptia si multe, multe altele care afecteaza intreaga natiune. Poate in 10-20 de ani ?

 10. Nu cred ca e vorba de cine judeca pe cine aici, cred ca e mai degraba un apel de ajutor catre cei asemenea noua, un strigat care vine din interior..pentru ca daca noi nu ne vom ajuta unii pe altii ,nu o va mai face nimeni! superiorii de noi alesi ne vand tara si in curand ne vor vinde si pe noi .
  Unii spun că suntem o țară de hoți dar e fals! Adevărul e că suntem o țară de lași că ne lăsăm conduși de hoți. Licența de emisie a televiziunii naționale TVR 1 va fi cedată gratuit către Budapest TV, litoralul Mării Negre va fi concesionat către o firmă din Bulgaria tot cu titlu gratuit. Pare o glumă, așa-i? Păi la Roșia Montană ce-i, tot o glumă? E mai grav că rămânem fără litoral sau că rămânem fără aur? E mai grav că renunțăm la televizinea națională sau că renunțăm la cea mai veche localitate atestată , lasând să ne transforme piciorul de plai și gura de rai în poartă spre iad? Gazele naturale trebuiesc și ele reglate la redevența că ne supărăm dacă nu investitorul strategic. “Nu ne vindem țara!”, așa au promis și Iliescu, și Constantinescu și Băsescu alături de ceilalți trădători , o dăm pe gratis, că ne e frică să le dăm un șut în spate, că de… ei sunt mulți și puternici și noi puțini și proști, sau de ce? După ce vor lua tot pe nimic, și asta se rezolvă în 3-4 luni ne vor întreba ce căutăm aici și ne vor vinde și pe noi, credeți că-i o glumă? Păi chiar nu e! Vânzarea e pregatită deja, noul card electronic presupune acceptul fiecărui posesor de card, de a fi donator gratuit de organe în caz de deces. Nu vrei card, ok, platești la fel CAS, dar nu ai acces la serviciile medicale si nici în farmacii. Rând pe rând ne vom vedea copiii și părinții dezmembrați și vânduți ca piese de schimb, aici nu mă refer la 1-2 ani ci la 30-50, ca ce chestie și la a cui recomandare devenim donatori de organe vrem sau nu în caz de deces? . Și organele noastre interne le vor? Vor aurul, vor petrolul, vor cărbunii, electricitatea, tot vor… și acum vor și elementele noastre organice?…căci pe cele vitale social precum, salarii decente, cultura și educația, sportul sau istoria le-au mutilat deja.
  ne-au demolat uzinele și industria, acum vor gratis munții bogați și e firesc ca… în final să ne ciopârtească și pe noi, deoarece există teoretic posibilitatea să ne trezim și să-i judecăm. Ne-au otrăvit mâncarea cu E-uri, inițiu și alte otrăvuri ce, în afara granițelor sunt strict interzise. Ne-au otrăvit apa cu cadmiu, toți cei ce bem lichide, apă, bere,.. din sticle PET, ne auto-otrăvim. În aer plutește formaldehida și plumbul, iar ca o glumă sinistră din când în când crenvrstii și salamul se prepară cu hârtie igienică. Pe sticlele de apă minerală și plată, e scris negru pe alb cât rezidu sec conține, dar noi cumpărăm fericiți otrăvindu-ne singuri. Pateurile se fac din praf de șoric 95% + glutamat, dar nouă nu ne pasă, le mancăm fericiți cu pâine și ceapă, lăudând-le gustul copiilor noștri la micul dejun. Sinistru, dar adevărat. Acest război împotriva noastră, împotriva neamului românesc durează de ani mulți . Rosia Montana a fost doar picatura care a umplut paharul, oamenii protesteaza pentru toate aceste lucruri.
  Iar tu draga cititorule , te simti judecat si poate jignit pentru ca simiti ca ti se cere socoteala ca nu protestezi ? „ti-e rusine sa tipi cu gura si cu petu”?….intr-adevar traiesti intr-o bula, o bula a nepasarii si a orgoliului. .. atunci poate ca meritam tot ceea ce urmeaza sa ni se intample!

 11. Din pacate, in mod cinic, unele dintre postarile de aici confirma tocmai conceptul “majoritarului inert” care se ascunde in spatele unor justificari ce tin de categoria unui “bun-simt” mic-burghez”: eu am serviciu, n-am timp de asa ceva, am familie, sunt om serios, nicicum “hipster”, termen atat de abuzat incat v-as ruga pe toti cei care il utilizati cu sens evident peiorativ sa si explicati ca vreti sa exprimati cu el si mai ales ce anume ne face pe noi astia care n-avem altceva mai bun de facut decat sa strigam “cu gura si cu petul” si sa va stricam somnul (la propriu, si daca avem noroc, la figurat), sa fim invariabil, hipsteri. Si pentru ca acestea sunt doar pretexte, in OPINIA mea, cred ca nu are vreo relevanta sa va spun ca si hipsterii astia au serviciu, ca nu traiesc din fonduri virate de George Soros (ca de subventii beneficiati si dumneavoastra, stati linistiti), ca au familii, cu care poate chiar au participat impreuna la protest (numai cine nu a vrut n-a vazut parinti si bunici cu copiii de mana marsaluind). Doar ca mai au ceva ce dumneavoastra va lipsteste si de aceea, nici nu puteti intelege: vointa si puterea de a trece dincolo de confortul caldut al biroului, al fotoliului, al propagandei indobitocitoare, al ignorantei si inactiunii consimtite. Asa ca nu imputati altora niste lipsuri care sunt, in fapt, ale dumneavoastra! Iar daca nu reusiti sa vedeti dreptatea, domnule Andrei, e trist, mai ales avand in vedere eruditia dumneavoastra, cu care ati simtit nevoia sa faceti putina parada aici, gandidu-va probabil la impresionabilitatea unui public cititor exclusiv de bloguri si facebook care n-ar fi auzit de autorii mentionati. Dreptatea exista in cazul dat, daca in loc sa aruncam cu concepte filosofice vag definibile, luam in calcul niste fapte de o concretete atat de izbitoare incat e greu, e aproape monstruos sa nu intelegi revolta lui Alexandru. I-o impartasesc intru totul, cu gandul si la fatidicii mineri intampinati cu flori de bucuresteni in 1990, la asa-zisii cetateni care isi vand votul (si inca foarte ieftin) la fiecare scrutin, si mai nou, la dumneavoastra, cei care aleg sa ignore ca in cativa ani vom deveni o colonie (pentru ca tara nu vom mai fi) bananiera importatoare inclusiv de APA (si sunt curioasa cat de lucrativ se va dovedi marea investitie de la RM, pana acum vizibila doar intr-o campanie de PR prost facuta). Si chiar daca NU meritati, protestele au loc SI pentru dumneavoastra! In orice caz, ciudat model de gandire v-ati ales: toate rezervele mele fata de un om care a gasit de cuviinta sa le tina predici studentilor cehoslovaci in 1968 despre “dreptatea” sistemului comunist. Poate pe dumneavoastra v-o fi convins totusi..? Si daca tot suntem aici, poate ca v-ar fi util sa va apropiati mai degraba de un Benjamin Constant, un Kant si un Soljenitan. S-ar putea sa reusiti sa vedeti si dreptatea, mai clar decat ati fi crezut.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger