Cine e mai rezistent la durere – femeia sau bărbatul?

0

Femeile simt durerea mai intens decât bărbații, arată un studiu realizat la un spital din California. Cercetătorii au analizat înregistrările electronice medicale ale raportărilor pacienților privind durerea în cazul mai multor boli și au găsit o diferență din punct de vedere al sexului privind gradul de disconfort resimțit.

În studiu au fost incluse 47 de boli, de la cancer la dureri de spate, peste 161.000 de oameni raportând gradul de durere. Aceștia au fost chestionați de un asistent medical sau alt personal medical să clasifice durerea pe o scară de la 0 la 11, 0 reprezentând nedureros, iar 11, cea mai gravă durere imaginabilă.

Deși cele mai multe răspunsuri s-au situat în jurul extremelor și la mijloc, femeile au indicat praguri mai înalte ale durerii, spune autorul principal al studiului, dr. Atul Butte, acest lucru fiind valabil în cazul tuturor durerilor.

Autorul spune că raportările personale se bazează pe faptul că oamenii găsesc durerea mai mult sau mai puțin tolerabilă în mod diferit, dar faptul că a reieșit o diferență între sexe atât de pronunțată sugerează că efectul este real.

Hormonii ar putea explica o parte din diferență, unele studii arătând că estrogenul la femei scade activitatea receptorilor de durere, ajutându-le să tolereze niveluri mai ridicate de durere. Asta înseamnă, însă, că în timpul fazei cu un nivel scăzut de estrogen din timpul menstruației, femeile sunt mai sensibile la durere.

O altă explicație nu are legătură cu biologia. Bărbații se simt obligați de un stereotip cultural să pară duri și tind să raporteze un nivel mai mic de durere, mai ales dacă sunt întrebați de o asistentă medicală.

Sursa: Time

Foto: Flickr / ncanup

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger