Încă o dată, politicienii români demonstrează că datele şi cercetările ştiinţifice nu contribuie la întemeierea poziţiilor publice pe care le susţin. Doamna Ecaterina Antonescu propune integrarea şcolară ca modalitate de prevenire a consumului de droguri legale, ignorând o cercetare recentă care arată că majoritatea consumatorilor sunt cu vârste mult sub cea a mersului la facultate şi deja integraţi în mediul şcolar.
de Eugen Hriscu
Ideea că e de ajuns ca un tânăr să-şi “vadă de treabă”, să meargă la şcoală, să ia note bune, să intre la facultate pentru a fi ferit de, cum spune doamna Andronescu, “accesarea” drogurilor e falsă. Motivaţia pe care mi se pare că o intuiesc este că, astfel, noi, părinţii, profesorii, statul, nu trebuie să ne asumăm nicio responsabilitate, nu trebuie să schimbam nimic. Tot ce e nevoie e ca tânărul să aibă responsabilitatea de a merge la şcoală. E alegerea lui (”alege viaţa” se repetă obsesiv în mesajele oficiale).
În fond e încă o dezertare a adulţilor. Pentru că întrebarea pe care nu ne-o punem este – cum se face şi ce factori contribuie la situaţia creată, aceea că nişte copii de sub 15 ani, din “familii bune”, cu situaţie materială satisfăcătoare şi acces la educaţie ajung să consume nişte substanţe extrem de periculoase?
articol preluat de aici
Un comentariu
Daca ar decriminaliza canepa n-ar mai fi piata pentru etnobotanice. Ai pune pur si simplu canepa in ghiveci, in gradina, in spatiul verde din sensul giratoriu si gata.