Cine a scris manuscrisele de la Marea Moartă? Noi cercetări dezvăluie un posibil răspuns

0

Cercetătorii susțin că pot oferi un răspuns în legătură cu misterul manuscriselor de la Marea Moartă – mai exact, au o posibilă pistă despre cine ar fi autorii acestora. Ei spun că, măcar parțial, manuscrisele ar fi fost redactate de un grup numit Essenes; concluzia vine în urma unor cercetări amănunțite asupra structurii materialelor pe care sunt scrise textele.

 

Cele aproape 200 de manuscrise textile descoperite în peșterile Qumram au fost sursa multor dispute academice: cine le-a scris, cum au ajuns la Qumram, care a fost scopul lor? Toate aceste întrebări au dus la lansarea multor teorii și la divizarea oamenilor de știință în grupuri care să susțină una sau alta dintre ele. Noile cercetări arată că materialele textile care servesc drept suport pentru texte sunt făcute mai degrabă din pânză decât din lână (deși aceasta era textila preferată în vechiul Israel). Totodată, materialelor le lipsesc elementele de decor, iar unele au fost chiar decolorate înspre alb, în ciuda faptului că textilele din acele vremuri aveau culori vii.

Oamenii de știință au pus cap la cap toate informațiile despre structura materialelor, culoare, aspect și au ajuns la concluzia că o veche sectă evreiască numită Essenes ar fi responsabilă cel puțin pentru o parte dintre manuscrise. Desigur, nu toată lumea este de acord cu noua teorie. Alți arheologi cred că manuscrisele au ajuns în peșterile unde au fost ulterior descoperite după căderea Ierusalimului în fața armatei romane, iar cei care le-au pus acolo ar fi oameni care fugeau de romani. Dar echipa de cercetători formată din Orit Shamir (curator la Autoritatea Israeliană pentru Antichități) și Naama Sukenik (absolvent al Universității Bar-Ilan) și-a susținut cu argumente concluzia publicată recent în revista Dead Sea Discoveries.

Concluzia lor întărește ipoteza susținută de la bun început de către cel care a condus săpăturile la Qumram și a descoperit manuscrisele: situl din Israel a fost excavat prima dată de Roland de Vaux în anii 1950. Și el a crezut că locul era o așezare monastică a grupului Essenes și că manuscrisele au fost scrise acolo. Ulterior, ideea a fost contestată de alți arheologi. Manuscrisele de la Marea Moartă înseamnă aproape 900 de texte, prima ”tranșă” din acestea fiind descoperită de un păstor beduin în 1947. Sunt datate ca aparținând unei perioade întinse pe mai multe secole – de la secolul 3 înaintea erei noastre la anul 70 era noastră. Scrierile cuprinse în ele sunt variate – de la pasaje biblice la imnuri, calendare, psalmi și alte texte.

 

Sursa și foto: LiveScience

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger