Cinci posibile obiective turistice enigmatice din România

0

Tăblițele de la Tărtăria sunt cu siguranță cele mai controversate și enigmatice dintre descoperirile arheologice din România și din această zonă a lumii. Descoperite în localitatea Tărtăria, comuna Săliște (jud. Alba) plăcuțele au inserate pe ele o serie de pictograme care ar reprezenta cea mai veche scriere din LUME.

de Viorel Irașcu (Plecatdeacasă.net)

 

Cele trei plăcuțe au fost datate acum 7 000 de ani, cu mult înainte de apariția scrierii sumeriene (considerată, azi, cea mai veche scriere). Astăzi, sunt depozitate la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca, și se pare că, voit, peste ele s-a așternut un văl de tăcere care sporește enigmele. Imaginați-vă o promovare intensă a acestor tăblițe, cu un circuit turistic istoric care să includă și muzeul, și șantierul arheologic, dar și cetățile dacice din munții aflați în apropiere.

Alte obiective turistice enigmatice:

Peștera Gaura Chindiei (Fereastra Chindiei) Această peșteră de pe malul Dunării, din zona Defileului( Clisurii), aflată lângă localitatea Pescari, este prima din țara noastră unde s-au descoperit desene rupestre din paleolitic( mult mai cunoscute sunt cele din peșterile din Franța si Spania). Au fost descoperite 360 de semne cu reprezentări umane, florale și animaliere, care se spune, că ar constitui un mesaj de la o civilizație despre care nu se știe mare lucru. Nu au fost descifrate în totalitate nici până astăzi, realizându-se doar paralele cu ceea ce se știe din alte părți ale lumii.

 

Foto: Mai există enigme” de Simion Săveanu, Ed. Sport-Turism, 1975

 

Valurile dobrogene de apărare Sunt destul de controversate în ceea ce privește vârsta lor și împărații sub care au fost construite: Traian, Justinian, Constantin cel Mare. Cele mai cunoscute sunt cele care însoțesc valea Carasu, cea pe care s-a construit Canalul Dunăre-Marea Neagră. Există  chiar și comuna Valul lui Traian,  unde acest val de pământ care nu a fost ridicat de Traian, trece chiar prin mijlocul comunei, pentru a se opri la malul mării. Ele au fost ridicate începând cu secolele VII- IX, așa că nu au nicio legătură cu romanii ci cu bizantinii.

 

Foto: Mecanturist.ro

Catacombele Constanței Tot în Dobrogea, sub străzile Constanței, se află ,,întunecimile,, care comunicau cu marea, vestitele catacombe zidite și amenajate de romani, pe vremea când orașul se numea Tomis. Nu știu să mai existe catacombele, dar poveștile sigur mai bântuie imaginația tinerilor de prin cartierele de case ale orașului. Se spune că pe acolo se refugiau în caz de atac romanii și populația orașului, alții vorbesc despre ascunzătorile piraților și evident despre comorile lor, dar și despre fetele răpite care erau duse în galeriile aflate la 20 de metri sub pamânt. Cert este ca ele comunicau cu zona unde astăzi este amenajat ,,Mozaicul roman”. O refacere pe cel mult 100 de metri a acestor galerii, ar produce o revigorare a turismului istoric în zona deja amenajată a muzeului de istorie și arheologie.

 

Foto: Mai există enigme” de Simion Săveanu, Ed. Sport-Turism, 1975

Sanctuarul de la Căscioarele Undeva pe un ostrov al Dunării de lângă Oltenița, au fost descoperitele urmele unui templu sau sanctuar care fost datat 5000 de ani, în perioada neolitică. Intersant este că acesta avea 12 metri înălțime chiar dacă era făcut din…lut. Există similitudini cu templele sumerine și cu unele descoperite în Anatolia( Turcia). Cu siguranță a fost centrul tribal unde se desfășurau ceremonii religioase, care se adresau zeilor fecundității, fertilității și chiar ceremonii de adorare a unei …coloane.

 

Foto: Mai există enigme” de Simion Săveanu, Ed. Sport-Turism, 1975

Acest articol a fost preluat de pe site-ul Plecatdeacasă.net.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger