Cinci minute in natura ajuta psihicul

0

E atat de simplu… Doar cinci minute petrecute intr-un parc, in padure sau chiar in propria curte pot ajuta foarte mult la mentinerea sanatatii psihice, arata un studiu efectuat de cercetatori britanici.

Nu e o noutate faptul ca petrecerea a cat mai mult timp in natura contribuie la relaxare si la o stare de buna dispozitie, relateaza LiveScience. In plus, omul modern are nevoie de o modalitate de a scapa de tensiunile psihice induse de ritmul alert al vietii cotidiene.

Dar de cat timp este nevoie in mod real?

Cercetatori britanici au analizat un grup de 1.252 de persoane care au efectuat activitati dintre cele mai diverse: plimbat, munca in gradina, ciclism, pescuit, vaslit, calarit sau munca in gospodarie. Concluzia la care s-a ajuns este ca efectele pozitive ale activitii in aer liber se constata dupa circa cinci minute.

“Este pentru prima data cand un studiu ajunge la constarea existentei unei perioade minime petrecuta in natura si, implicit, a efectelor pozitive asupra sanatatii mentale”, a declarat cercetatoarea Jules Pretty, de la Universitatea din Essex. Pana acum, cercetarile de specialitate recomandau petrecerea a cat mai mult timp in natura pentru a se obtine astfel starea de “lipsa de griji” specifica omului preistoric.

Revenind la studiul mentionat, acesta a mai observat ca efectele cele mai evidente s-au constatat asupra tinerilor si a persoanelor cu probleme de sanatate mintala. Pe de alta parte, orice forma de iesire in natura este benefica, iar o combinatie extrem de potrivita pentru relaxare este cea dintre un spatiu verde si un curs de apa.

“Credem ca <<auto-medicatia>> cu natura este vitala, atat pentru indivizi in sine, cat si pentru societate, prin reducerea cheltuielilor pentru sanatate”, considera la randul sau cercetatorul Jo Barton.

Detalii despre studiu pot fi gasite in publicatia Environmental Science & Technology, a Societatii Americane de Chimie.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger