Cinci melodii folosite pentru tortură

1

Deși Națiunile Unite și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului interzic folosirea muzicii ca metodă de tortură, se pare că interogatorii americani încă folosesc anumite melodii pentru a-i teroriza pe prizonieri sau suspecți prin repetiție și volum asurzitor.

born-in-the-usa

În 2008, un ONG care lupta pentru drepturile deținuților de la Guantanamo a lansat chiar o petiție către muzicieni, căreia i s-au alăturat nume mari, precum Rage Against the Machine sau Massive Attack, în încercarea de a opri folosirea muzicii în tortură. De altfel, din articolul publicat de Esquire despre povestea celui care l-a ucis pe Osama bin Laden, aflăm, printre multe altele, că albumele trupei Metallica erau folosite în același scop de către soldații americani, dar și că trupa de heavy metal a făcut un apel public pentru a-i convinge pe militari să nu-i mai folosească piesele în acest scop. ”Când am început războiul în Irak, foloseam Metallica pentru a-i înmuia puțin pe oameni, înainte de interogatoriu. Metallica a auzit și-a zis Hai, vă rugăm, nu ne mai folosiți muzica, pentru că nu vrem să promovăm violența. Hai, frate, mi-am zis, eu, aveți un album care se cheamă Kill Em All (Omoară-i pe toți, n.r.),” povestește protagonistul articolului. Nu toate trupele muzicale însă au avut atitudinea celor de la Metallica, atâta vreme cât, la scurtă vreme după ce veteranii rockului au lansat acel apel, formația de heavy metal creștin Demon Hunter a trimis câteva piese demo armatei americane, pentru a fi folosite ca metode de tortură. ”Noi promovăm, de fapt, ce faceți voi,” ar fi spus muzicienii creștini a căror muzică a început să sune din ce în ce mai tare în difuzoarele bazelor militare din Irak.

Nu doar heavy metal-ul a fost și este folosit pentru a-i teroriza pe oameni, ci și piese aparent banale, dar care, odate intrare pe repeat, pot avea efecte nebănuite asupra psihicului uman, deși cercetătorii susțin că această metodă nu are efecte pe termen lung. Revista Time a realizat un top sadic al melodiilor folosite intens pentru tortură, pe care vă invităm să-l ascultați în cele ce urmează.

 

1. I Love You, Barney the Dinosaur

I Love You apare ca fiind una dintre cele mai folosite melodii din arsenalul anchetatorilor americani. Un detectiv american a declarat mai demult pentru Newsweek că a fost obligat să asculte acest cântec timp de 45 de minute în timpul pregătirilor profesionale. “Nu mai vreau să trec prin așa ceva vreodată”, a spus el.

2. Panama, de Van Halen

Legile internaționale îi împiedicau pe americani să îl captureze pe Manuel Noriega în decembrie 1989, după ce dictatorul din Panama  se refugiase în ambasada Vaticanului. Dar asta nu i-a oprit să-i tortureze pe emisarii papali cu Van Halen, Clash și Howard Stern Show, până ce aceștia din urmă l-au predat pe dictator.

3. The Real Slim Shady, Eminem

Nu ne putem imagina cât de greu trebuie să fie să asculți întruna May I have your attention, please? dintr-o piesă oricum repetitivă, dar asta a pățit Benyam Mohammad cât a stat într-o închisoare americană secretă din Kabul. Etiopianul care a petrecut cinci ani la Guantanamo Bay a declarat pentru Human Rights Watch că anchetatorii i-au pus pe deținuți să asculte Eminem și Dr. Dre încontinuu, timp de 20 de zile, și i-a lăsat fără mâncare și apă. “Mulți și-au pierdut mințile. Auzeam oameni dându-se cu capul de pereți, țipând”, spune el. Mai multe despre povestea lui, puteți afla din The Telegraph.

4. Copacabana, de Barry Manilow

Nimic nu părea să-i oprească pe huliganii australieni să se adune de-a lungul coastei în Brighton Le Sands, o suburbie a Sydney-ului și să provoace dezastru. Un proprietar de magazin din zonă, Martin Corben, a venit cu un plan: lumini roz și Barry Manilow. “Nu știu ce mi-a venit cu Barry Mailow, poate pentru că Brighton este Copacabana din sudul Sydney-ului”, a spus acesta. Planul a funcționat, dar nu se știe cu ce sechele au rămas locuitorii.

5. Born in the U.S.A., Bruce Springsteen

Deținuții de la Guantanamo au declarat că melodia lui Springsteen a fost cântecul de trezire ani la rândul, precum și Killing in the Name of, a celor de la Race Against the Machine. Chitaristul trupei se numără printre cei care au cerut guvernului să facă publice melodiile folosite ca metodă de tortură și care au protestat față de această practică.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger