Cinci idei ciudate despre femei

0

fbee2a2ae2a44a434cacc354abfc59b4Arabia Saudită este singura țară din lume unde femeile nu au voie să șofeze. În timp ce mii de oameni au semnat petiția pentru a sprijini campania femeilor, foarte mulți saudiți conservatori sunt mulțumiți de situație așa cum e ea acum, fără femei în trafic. Printre ei se numără Sheik Salah al-Luhaydan, un cleric care le-a avertizat pe femei, luna trecută, că riscă afecțiuni ale ovarelor și să aibă copii bolnavi dacă șofează. Plecând de la această afirmație, Time a făcut o sinteză a celor mai ciudate păreri despre femei.

 

 

1. Uterul care “cutreieră” organismul

Hipocrate credea că un uter deplasat este de vină pentru probleme medicale, de la emoții excesive până la afecțiuni la genunchi. Simptomele bolii, cunoscute sub numele de isterie, variau în funcție de locul din corp unde se deplasa uterul. Aretaeus din Cappodocia a descris afecțiunea în felul următor: “… uterul este un animal în animal. Când se ridică și rămâne mai sus în organism pentru o perioadă mai mare de timp, apăsând puternic pe intestine, femeia se sufocă, o sufocare asemănătoare cu epilepsia, dar fără convulsii. Ficatul, diafragma, plămânii și inima sunt strânse într-un spațiu îngust, astfel apar probleme cu respirația și cu vorbitul”. Am scris mai demult pe TOTB un articol despre isterie și mitul uterului rătăcitor, pe care vă invităm să-l (re)citiți.

2. Picioarele mici sunt foarte sexi

De-a lungul a zece secole, femeile din China și-au distrus tălpile picioarelor și le-au pansat pentru a se conforma credinței că tălpile foarte mici sunt frumoase. Practica a fost interzisă în 1912, dar a continuat clandestin mai mulți ani. Pentru a micșora talpa, degetele fetelor erau rupte, iar tălpile bandajate foarte strâns pentru a opri creșterea, practica fiind foarte dureroasă.

3. Cititul provoacă infertilitate femeilor

În 1873, un medic de la Harvard, Edward Clark, a publicat o carte în care susținea că femeile care citesc prea mult ar putea deveni sterile, iar uterul și ovarele s-ar atrofia. El explica acest lucru prin faptul că prea mult gândit determină sângele să meargă la creier, în detrimentul organelor reproductive.

4. Autismul este cauzat de mame rele

Leo Kanner, psihiatru la Johns Hopkins University, a identificat autismul ca fiind o afecțiune neurologică în 1943. Pe baza unui eșantion mic, Kanner a observat că pacienții aveau părinți intelectuali, detașați. El a pus, prin urmare, afecțiunea în responsabilitatea mamelor care nu aveau parte de căldură din partea părinților.

5. Femeile americane nu vor, de fapt, să voteze

Un activist împotriva dreptului femeilor de a vota a publicat un text în care explica de ce dreptul femeilor de a vota este o idee proastă. “… pentru că 90% dintre femei fie nu vor, fie nu le pasă; deoarece asta înseamnă competiție între femei și bărbați, în loc de cooperare” – acestea ar fi câteva dintre “argumentele” semnatarului.

Sursa: Time

 

Puteți citi și:

Bărbați și femei, în statistici mai puțin cunoscute


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger