Cinci activişti Greenpeace, acuzaţi oficial de piraterie de către Rusia

0

După ce, în urmă cu aproximativ două săptămâni, vasul Arctic Sunrise (aparţinând organizaţiei Greenpeace) cu echipajul său de 30 de membri a fost reţinut de autorităţile ruse în urma unui protest faţă de exploatările petroliere din Oceanul Arctic, oficialii organizaţiei anunţă că Rusia a acuzat cinci dintre cele 30 de persoane reţinute de piraterie, în mod oficial.

 

 

Vasul şi activiştii aflaţi la bordul său se află în continuare în portul Murmansk; printre cei cinci acuzaţi de piraterie se numără şi un cetăţean britanic, precum şi o braziliancă. Britanicul are 29 de ani şi, prin intermediul tatălui său, cu care a putut lua legătura, s-a declarat şocat de reacţia autorităţilor ruse faţă de acţiunile unei organizaţii paşnice. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de acuzaţiile aduse, cei cinci riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare sau amendă considerabilă.

„Acuzaţiile sunt extreme şi disproporţionate. Sunt aduse unor oameni a căror singură vină este că au o conştiinţă. Actul este scandalos şi reprezintă un atac la adresa principiului protestului paşnic”, a declarat Kumi Naidoo, director executiv al Greenpeace International. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, în alte ocazii, că activiştii pentru mediu „nu sunt piraţi”, dar că mulţi dintre ei încalcă legile internaţionale. Deocamdată, nu se ştie când va începe procesul în care cei cinci activişti Greenpeace sunt acuzaţi de piraterie.

 

Mai multe detalii despre evenimentul care a dus la acuzarea activiştilor de piraterie găsiţi aici.

 

Sursa şi foto: BBC

Foto: Regiunea unde s-au întâmplat evenimentele (protestul şi reţinerea activiştilor)

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger