Cimpanzeii congolezi infrunta un nou masacru din cauza vanatorii ilegale

0

Legendele locale spun ca omoara lei, prind pesti sau urla la luna. Un studiu de 18 luni realizat pe asezarile situate in adancul junglei congoleze spune insa ca cimpanezii sunt supusi unei noi runde de macel de catre vanatorii avizi de carne salbatica. Cercetatorii arata ca regiunea studiata, aflata in nordul Republicii Democrate Congo, gazduieste cel putin 35.000 de exemplare dintr-o subspecie de cimpanzeu, probabil cea mai mare populatie din Africa, dar ca la fel de mare este si cererea de carne de cimpanzeu, care ar putea duce la o scadere dramatica a numarului de exemplare.

„Am ramas uimit cand am vazut cantitatea mare de carne adusa din padure”, a spus unul dintre membrii echipei de cercetare, Cleve Hicks, de la Universitatea din Amsterdam, citat de The Guardian. Acesta estimeaza ca in jur de 440 de cimpanzei din nordul Republicii Democrate Congo (RDC) sunt sacrificati in fiecare an pentru carnea lor.

Cruzimea razboiului civil din aceasta regiune si faptul ca este destul de indepartata le-au permis oamenilor de stiinta sa studieze in detaliu primatele de acolo abia in ultimul deceniu. Hicks a analizat un grup de cimpanzei de dimensiuni mari si cu o cultura unica, ce a inclus, de exemplu, festinul dintr-un les de leopard – desi cercetatorul nu a reusit sa stabileasca daca primatele isi si doborasera prada. La fel de neclara este si afirmatia localnicilor cum ca cimpanzeii studiati de Hicks ar urla la luna.

Pentru a documenta amenintarea impusa de negustorii de carne salbatica asupra cimpanzeilor congolezi, cercetatorul olandez si colegii sai au analizat constant pietele din orasele locale si de pe marginea drumurilor din nordul RDC. Per total, au petrecut 1.365 de zile in 10 orase si au analizat peste 13.000 de kilometri de drum. Au observat peste tot carne si pui de cimpanzeu scosi la vanzare. Primatologul Jane Goodall, dupa care a fost botezat un institut din SUA, a estimat ca la fiecare pui de cimpanzeu vandut ca animal domestic, sunt ucisi alti 10 membri ai familiei sale.

Per total, echipa de cercetatori a vazut 44 de orfani si 35 de carcase de cimpanzeu, la care s-au adaugat noua piei de leopard, 10 piei de okapi (un soi de antilopa), halci de carne din 14 elefanti si din doi hipopotami, 169 de carcase si 69 de pui de maimuta. Doi dintre cimpanzeii orfani aveau incisivii superiori scosi sau mistuiti cu cutite incinse pentru a nu-i musca pe comercianti si clienti.

Aceasta forma de comert, despre care cercetatorii spun ca este mai extinsa si mai raspandita decat se asteptau, se petrece aproape in intregime in regiunea din sudul raului Ulele. Aici, populatia umana este mai densa decat in partea nordica, din cauza mineritului artizanal ilegal. In plus, tabuurile locale legate de consumul de carne de cimpanzeu au inceput sa dispara in ultimii ani.

Cleve Hicks spune ca unul dintre triburi, Barisi, nu obisnuia sa sacrifice animale pentru ca membrii sai credeau ca tribul a izvorat din legatura dintre un om si o femela cimpanzeu. Iar femeile din alte doua triburi, Azande si Babenza, refuzau pana nu demult sa manance sau sa gateasca carne de primata pentru ca se teameau sa nu dea nastere unor copii cu „urechi mari”.

Raspandirea doctrinei unui grup crestin ce urma invataturile unui tamaduitor si predicator american numit William Branham, care a murit in 1965, a risipit din aceste credinte. Hicks spune ca adeptii din RDC au inteles din aceste invataturi ca trebuie sa ii tolereze pe vanatorii de cimpanzei, desi un purtator de cuvant al congregatiei lui Branham spune pentru publicatia britanica ca triburile congoleze au interpretat gresit doctrina predicatorului american:

„[William Branham] nu avea nici un fel de doctrina care sa spuna ca poti sa mananci ce vrei. Era foarte important pentru el sa urmeze toate legile naturii”. Mai mult, cercetatorul Cleve Hicks spune ca multi dintre consumatori nu stiu ca legea congoleza interzice vanatoarea de cimpanzei.

Alice Macharia, de la institutul Jane Goodall din Virginia, concluzioneaza: „In Republica Democrata Congo, care gazduieste cea mai mare populatie de cimpanzei aflati in salbaticie din lume, comertul cu carne salbatica, vanatoarea ilegala de cimpanzei in scop comercial ramane una dintre cele mai mari amenitari asupra supravieturii lor alaturi de pierderea habitatului de pe urma despaduririlor. Cand se va face loc mineritului sau taierilor de lemne, vanatorii vor avea un acces mai larg la aceste animale”.

Foto: Flickr/King Chimp (Soon to be Riley Bob)

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger