Cimpanzeul-pictor care a dobândit faimă, însă nu și libertate

0

Cimpanzeul Jimmy și-a petrecut mare parte din cei 27 de ani de viață închis între patru pereți, fiindu-i permis doar să viseze la lumea ce se întinde dincolo de cușca sa dintr-o mică grădină zoologică din Rio de Janeiro. În lipsa unui tovarăș care să-i țină companie și a unei activități care să-l țină ocupat, Jimmy a ajuns depresiv. Asta până să descopere minunea pictatului pe pânză. Însă în ciuda recunoașterii naționale pe care a dobândit-o prin talentul său artistic, sunt slabe șanse ca cimpanzeul să părăsească locul în care este ținut captiv.

Arta lui Jimmy este aplecată spre abstract și asta pentru că nu a fost expus până acum frumuseții lumii naturale, scrie Tree Hugger. De la naștere și până la vârsta de trei ani, cimpanzeul a călătorit alături de o trupă de circ, timp în care a fost exploatat de oameni interesați mai mult de profit decât de tratamentul uman al animalelor.

În ultimii 10 ani, a locuit de unul singur într-o cușcă din slab finanțata grădină zoologică Niteroi, din Rio de Janeiro. În ciuda dificultăților economice, îngrijitorii săi au făcut tot posibilul pentru a-i oferi jocuri, dulciuri și chiar acces la televiziune bietului cimpanzeu, însă nimic nu a reușit să-i vindece singurătatea și depresia. Acum șase luni, însă, unul dintre îngrijitori i-a adus pânză și câteva pensule și vopsele, ajutând primata să-și descopere pasiunea pentru pictură. Și s-a dovedit să fie un adevărat maestru.

De-atunci, Jimmy a produs zeci de picturi ce demonstrează un talent artistic rar întâlnite atât în lumea primatelor, cât și în cea a oamenilor. Acum, cimpanzeul este vizitat de trei ori pe săptămână de un instructor artistic și a devenit un soi de celebritate în Brazilia, apărând chiar și într-o telenovelă difuzată în prime time. Iar pentru a folosi talentul primatei și în avantajul grădinii zoologice, administratorii ei au scos picturile la vânzare. Dar faima vine și ea cu un preț.

Recent, Jimmy a fost obligat să poarte tricoul unei echipe de fotbal pentru a-i face publicitate, de exemplu, iar câteva ONG-uri au cerut eliberarea lui din captivitate printr-un artificiu legal care a funcționat în trecut. Cu toate acestea, apelul lor a fost respins de către un judecător, pe motiv că nu este clar dacă cimpanzeul este exploatat în grădina zoologică. Așa că Jimmy este nevoit să evadeze doar în artă până la o nouă încercare de eliberare.

Foto: Captură NDTV

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger