Cimitirul pentru oamenii străzii din Copenhaga

0

Acum doi ani, la solicitarea asociaţiei umanitare “Giv Din Hånd” (“Daţi o mână de ajutor”), Copenhaga a alocat peste 70 de metri pătraţi din cimitirul Assitens, un spaţiu verde impresionant din centrul capitalei Danemarcei, unde sunt îngropaţi, printre alţii, scriitorul Hans Christian Andersen sau filosoful Søren Kierkegaard, persoanelor fără adăpost, scrie City Lab. Înainte de asta, oraşul danez îi incinera pe oamenii străzii şi le îngropa rămăşiţele anonim.

În jur de 50% din locuitorii Copenhagăi sunt înmormântaţi în aceeaşi manieră, practica de a-i îngropa pe oameni în mormite nemarcate datând din anii ’20 şi izvorând din aplecarea danezilor spre democraţie socială şi mişcări colective. „Dacă stăteai umăr la umăr cu cineva pe care nu-l cunoşteai când erai în viaţă, alegeai acelaşi lucru când mureai”, spune Stine Helweg, o specialistă în cimitirile din Copenhaga. Pentru oamenii străzii, însă, înmormântarea anonimă nu era o alegere, prietenii şi rudele lor neştiind în cele mai multe din cazuri locurile în care au fost îngropaţi.

Oamenii străzii din capitala Danemarcei îşi comemorau morţii plasând fotografii într-un copac din Piaţa Kultorvet din centrul oraşului. Când administraţia locală a modernizat piaţa şi a tăiat copacul, Michael Espensen, de la asociaţia Giv Din Hånd, s-a gândit să găsească un loc adecvat pentru înmormântări şi comemorări în rândul oamenilor străzii. “Un mormânt de famillie este un loc în care vorbeşti despre cei care nu mai sunt şi îţi aminteşti de ei”, spune Espensen. „Acelaşi lucru este valabil şi pentru oamenii străzii. Şi pentru că majoritatea lor nu au o familie, prietenii lor din stradă le devin familie”.

Stine Helweg spune că, acum 100 de ani, ideea unui cimitir al persoanelor fără adăpost ar fi fost respinsă; cultura daneză ar fi considerat îngroparea săracilor în acelaşi loc ca fiind stigmatizantă. „Acum, însă, situaţia s-a inversat. Ea oferă empowerment pentru oamenii străzii”. Până la sfârşitul lui decembrie, 10 oameni au fost incineraţi şi îngropaţi în porţiunea din cimitirul Assistens destinată persoanelor fără adăpost, unde a fost ridicată o scultpură din bronz cu figurine abstracte peste care oamenii străzii depun flori și fotografii în memoria prietenilor lor decedați. „Unele persoane fără adăpost și-au făcut asta parte din ritualul lor de zi cu zi”, mai spune Helweg. „Adună flori de la florării și vin cu câte 20 de buchete”.

„Cetățenii din Copenhaga au primit cu bine această idee”, spune Espensen. „Toată lumea are nevoia unei apartenențe. Inclusiv oamenii străzii. Iar oamenii pot rezona cu asta. Ei spun ‘A, da, noi avem mormântul nostru de familie, așa că de ce n-ar trebui să aibă și ei așa ceva?’”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger