Cimitir ecologic. Si verde si ieftin

1

O companie irlandeza vrea sa se lanseze intr-un business care pare de viitor: cimitirele ecologice. Conform publicatiei Irish Times, acestea nu doar ca vor respecta dorinta defunctilor (sau a urmasilor acestora) privind protejarea mediului, ci vor oferi servicii mult mai ieftine.

Green Graveyard este prima companie care administreaza un cimitir ecologic in Irlanda. Situat undeva pe culmile muntilor Blackstairs, intre Kiltealy and Killane, la circa 12 mile de Enniscorthy (nu-i asa ca pozitionarea pare undeva intr-o zona de rai?), cimitirul are o suprafata de circa 7 acri si jumatate.

Aici va fi oferita gazduire tuturor persoanelor, indiferent de religie, si care se vor putea “odihni intr-un loc linistit, inconjurat de copaci, flori si un mediu salbatic, autentic irlandez”, dupa cum suna o prezentare a companiei. Prima inmormantare urmeaza sa aiba loc in octombrie.

Dar cum va fi “verde” acest cimitir? Intai de toate, in locul crucilor de marmura sau a cavourilor de ciment, care sunt comune in Irlanda, fiecare mormant va fi marcat printr-un copac si un semn distinct, nu mai inalt de 12 inci si care va fi din lemn sau din piatra obisnuita.

Pe de alta parte, cosciugele traditionale vor fi inlocuite prin lazi ecologice (facute din salcie, carton, bambus sau frunze de banane). Cei care prefera sa fie incinerati, vor putea sa isi petreaca somnul vesnic intr-o eco-urna, facuta din hartie reciclabila.

Nu in ultimul rand, initiatorii afacerii spera sa aiba succes si prin faptul ca loturile de pamant (evident, ingrijit respectand principiile agriculturii sustenabile) sunt mult mai ieftine decat media pietei.

Desi e abia prima initiativa de acest gen in Irlanda, cimitirele ecologice, ca si industria funerara adiacenta, devin tot mai populare. Numai in Marea Britanie sunt circa 250 de “spatii de inmormantare naturale”, iar circa 32 la suta din inmormantari se fac “verde”.

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger