Cicliştii din Danemarca pot schimba culoarea semaforului cu ajutorul tehnologiei

0

Un program pilot a fost lansat anul acesta în oraşul Aarhus (al doilea ca mărime din Danemarca), prin care 200 de ciclişti danezi au primit dispozitive cu ajutorul cărora pot influenţa schimbarea culorii semaforului în verde, pentru liberă trecere.

Dispozitivele, care funcţionează cu ajutorul Techno Jelly Net (“the internet of things”), comunică pe frecvenţă radio şi se instalează pe roţile din faţă ale bicicletelor (sunt un fel de “etichete”). Astfel, când ciclistul se apropie de o intersecţie, senzori instalaţi în zonă detectează bicicleta (cu ajutorul emisiei “etichetei”) şi comandă semaforului să îşi schimbe culoarea în verde. Proiectul, numit RFID, face parte dintr-un program european mai complex, RADICAL, care urmăreşte integrarea tehnologiei moderne în viaţa oraşelor şi crearea “oraşelor inteligente”. Primele oraşe vizate de proiect sunt Santander (Spania), Issy‐les‐Moulineaux (Franţa), Atena (Grecia), Genova (Italia) şi Aarhus (Danemarca).

În Aarhus, municipalitatea a vrut să încurajeze mersul cu bicicleta; autorităţile au analizat situaţia din oraş şi au descoperit că oamenii nu prea foloseau bicicletele pentru că nu erau mulţumiţi de pistele existente în oraş, dar şi de faptul că erau nevoiţi să oprească destul de des, din cauza semafoarelor. Astfel s-a născut ideea ca bicicliştii să poată schimba culoarea semaforului, ca oamenii să fie încurajaţi să folosească mai des bicicletele. Până în prezent, bicicliştii din oraş s-au declarat mulţumiţi de noul sistem, iar şoferii de autovehicule nu par să fie deranjaţi. Compania care a produs sistemul speră ca, pe viitor, să doteze şi mai multe intersecţii cu senzorii necesari recunoaşterii apropierii unei biciclete.

Sursa, foto şi mai multe detalii: Grist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger