Cianura otraveste relatiile UE – America de Sud

2

Rezolutia anti-cianura din Parlamentul European tensioneaza relatiile la nivel international. Cu cateva saptamani inainte de summitul Mercosur-UE, in incercarea de a crea o zona de comert liber, cele doua parti s-au contrazis la Buenos Aires pe tema mineritului pe baza de cianura. Se pare ca tarile din America de Sud sunt nemultumite pentru ca, daca intra in vigoare o noua directiva pe acest subiect, asta ar putea ingreuna comercializarea diferitelor produse provenite din tarile lor, informeaza UPI.

In cadrul intalnirii, ministrii din Argentina, Brazilia, Uruguay si Paraguay au spus ca noile reglementari ale UE privind importul produselor provenite din minerit ar putea pune in dificultate comertul dintre cele doua regiuni economice. Delegatii Mercosur si-au exprimat teama ca daca rezolutia din PE se va finaliza si la nivel legislativ, ei nu vor mai putea intra pe piata europeana cu produsele lor provenite din minerit. Chile si Ecuador, membri asociati Mercosur, au spus ca ei ar ramane practic fara export in sectorul minier daca ar fi instituit un astfel de regulament.

Se pare ca pozitia Mercosur e una in bloc, avand in vedere ca industria lor miniera se bazeaza in mare parte pe mineritul pe baza de cianura. Membrii sai si-au exprimat si parerea ca regulamentele si standardele lor sunt “cele mai inalte”, atat din punct de vedere al mediului, cat si in ceea ce priveste protectia comunitatilor locale.

Jorge Mayoral, Ministrul Minelor din Argentina, a declarat ca initiativa UE este un “atac asupra dezvoltarii normale a mineritului” in America de Sud. A spus ca o posibila interzicere a cianurii ar constitui un “atac asupra autonomiei industriei sud-americane si ar constitui o bariera pentru comertul international”.

Analistii de ambele parti ar vrea sa vada discutii premergatoare pe marginea acestui subiect, ca nu cumva negocierile sa se blocheze, insa preconizeaza ca este extrem de improbabil ca UE sa-si “imblanzeasca” pozitia pe aceasta problema, avand in vedere ca un pas inapoi ar fi extrem de nepopular in fata electoratului european, scrie UPI.

O alta poblema “spinoasa” a tratativelor va fi “impacarea fermierilor”. Comunitatea agricola din Europa se opune tratatului, temandu-se de produsele ieftine din partea partenerilor.

Oficialii UE sunt interesati de continuarea discutiilor, avand in vedere ca un succes ar crea o zona de comert liber de 750 de milioane de oameni, cu o suma anuala de aproximativ 123 de miliarde de euro.

Citeste si:

Ce se intampla acum cu Rosia Montana?

EXCLUSIV LIVE TEXT: Europa fara cianura-Parlamentul European a adoptat miercuri Rezolutia privind interzicerea tehnologiilor care folosesc cianura

Sursa: UPI

Foto: Reuters

Tags:2 comentarii

  1. Unul dintre rolurile UE în lume este să arate calea cea bună (calea şi legi care merită să fie copiate), pentru toţi.
    Printre care şi legile şi politica protecţiei mediului.
    Dacă sudamericanilor nu le place ideea, asta e treaba lor. În ţările lor se întâmplă destule dezastre ecologice şi aşa. Ar fi timpul să mai schimbe şi ei câte ceva (de exemplu, să treacă de la mineritul cu cianură la alte metode, mai nepoluante – technologia va fi oricum, mai devreme sau mai târziu, accesibilă pentru toţi).

  2. Cu ce le “ataca autonomia”?
    Doar nu-i obliga sa faca nimic, prin tzarile lor se pare ca isi fac de cap, UE doar poate sa nu le importe produsele, sunt liberi sa exporte in Africa, Asia, America de Nord… sau chiar sa le foloseasca la ei acasa 😉

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger